A napokban lezárult a hazai nevezés is, így eldőlt, hogy az egyhetes nemzetközi tornán három kontinens 25 országából csaknem 200 csapat vesz részt. Az amúgy is színes programot ezúttal egy veteránautó-kiállítás gazdagítja még tovább.

Az 5. kaposvári Intersport Ifjúsági Futballfesztiválon tizenegy korosztályban három magyar győztest hirdettek, és mindhárom a Kaposvári Rákóczi utánpótlás csapatai közül került ki. 2009-ben főleg közép-európai országok diadalmaskodtak, de még egy perui együttes is nyert aranyat. A színvonal az elmúlt évekhez képest tovább emelkedett. A fiatalabb korosztályokban agyon erős német, és bosnyák csapatok jöttek Hamburgból, Frankfurtból, valamint Szarajevóból. Az idősebbeknél a peruiak mellett az olaszok is üde színfoltjai voltak a rendezvénynek, a horvát, román és szlovák együttesek pedig, akárcsak az elmúlt esztendőkben, tavaly is nagyot küzdöttek.

A futballfesztivál főszervezője, Kenéz Ádám ebben az évben is örömmel számolt be arról, hogy jól haladnak az idei előkészületek, így semmi akadálya nincsen, hogy július 18-a és 24-e között újra megrendezzék a somogyi megyeszékhely legnagyobb rendezvényét. Idén újabb nemzetekkel bővül a résztvevők köre. Az esemény történetében először venezuelai és ciprusi utánpótlás-csapatok is eljönnek Kaposvárra, de természetesen ezúttal is itt lesznek a nyugat- és kelet-európai együttesek. Külön említést érdemel, hogy Gibraltárról eljön a Manchester United akadémiájának csapata is. A rendezők nem csak a külföldieket várják, hanem a hazai együtteseket is, és ezúttal is ott lesznek a mezőnyben a tehetséges somogyi labdarúgó-palánták is.

„Az idei futballfesztivál azért is különleges lesz, mert több korosztályban is kiemelkedő mezőny jött össze - mondja Kenéz Ádám. - Az U15-ös korcsoportban például 24 csapat nevezett, így óriási csata várható az előkelő helyezésekért, de a 10 éveseknél is több jó együttes pályára lép majd. A sok indulónak köszönhetően a korábbinál több, összesen 18 pályán játsszák majd a mérkőzéseket, és a kaposvári helyszínek mellett Mezőcsokonya és Hetes is bekapcsolódik a programba."

A csapatok már a kezdés előtti napokban megérkeznek, és elfoglalják szálláshelyüket a város kollégiumaiban, szállodáiban. A vasárnapi regisztráció után július 19-én, hétfőn reggel már megkezdődnek a küzdelmek. Az egész rendezvény egyik legnagyobb látványossága lesz ebben az évben is a hétfőn 18 órakor kezdődő megnyitó. A több ezer résztvevő fiatal a Kossuth téren gyülekezik majd, és innen vonul a Rákóczi Stadionba. A köszöntők és a látványtánc Európa-bajnokság legjobb produkciói mellett az egykori sokszoros válogatott labdarúgó, Nyilasi Tiborral is találkozhatnak az ifjú labdarúgók. Az ingyenes nyitó mérkőzést a Kaposvári Rákóczi és az olasz Brescia 16 évesei játsszák majd. A hét folyamán reggeltől estig pattog majd a labda, a korosztályonkénti döntőket pénteken és szombaton rendezik majd. Igazi csemegét ígér a csütörtöki veteránautó-kiállítás a Fő utcán.

Ez történt tavaly

5. Intersport Ifjúsági Futballfesztivál, a döntők eredményei:

U19: Kaposvári Rákóczi - Toponár 7-0

U18: Kaposvári Rákóczi - Kaposvölgye-Nagyberki 4-2

U17: Pantelimon Bucuresti (román) - Brescia (olasz) 1-0

U16: Dunaszerdahely AC (szlovák) - Herlev IF (dán) 3-0

U15: FK 2007 Dunaszerdahely (szlovák) - MV Croatia (horvát) 1-1, büntetőkkel 3-5

U14: Kaposvári Rákóczi - Tamási 6-0

U13: Cantolao (perui) - Pécsi MFC 5-0

U12 FK Tuzla (bosnyák) - FC Munkacevo (ukrán) 1-1, büntetőkkel 4-3

U11 OKD Karviná (cseh) - FC Novi Grad (bosnyák) 4-1

U10 FC Novi Grad (bosnyák) - MFK Kosice (szlovák) 1-0

U9: Atletico Arad (román) - Goldstein (német) 2-1

Címkék: YFF, labdarúgás, sport