A gluténérzékenység kialakulása
Rengeteg receptet találhatunk a neten, amelyek segítségével elkészíthetjük magunknak a gluténmentes lángosunkat. Azonban ha nem akarunk ezzel bíbelődni, akkor a Retro Lángos Budapest lesz az a hely, amit mindenképp meg kell látogatnunk, hiszen itt rengeteg feltétből válogathatnak azok is, akik gluténmentes retró lángost szeretnének enni.
A gluténérzékenység létezéséről már évszázadok óta tudunk. Sokáig úgy hitték az emberek, hogy a kisgyermekek és csecsemők kinőhető betegsége. Ma már azonban tisztában vagyunk vele, hogy sajnos nem így van, nem nőhető ki, hanem végigkíséri a beteg egész életét.
Egyes gabonafajták, így a búza, az árpa és a rozs is, tartalmaznak egy bizonyos fehérjét, a gliadint, ami az intoleranciát okozza az érintett személyeknél. Az ő szervezetük ezt a fehérjét nem képes feldolgozni, ezért ellenanyagot kezd termelni ellene, ami végül autoimmun folyamathoz vezet.
A gluténérzékenység tünetei
A gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely nemcsak egy, hanem több szerv működését is befolyásolja. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tünetek mértéke a legenyhébb, szinte észre sem vehetőtől egészen a nagyon súlyosig terjedhet, ami már jelentősen rontja a beteg életminőségét.
Legjellegzetesebbek az emésztőszervi tünetek. Ez az állapot együtt jár azzal, hogy a vékonybél bélbolyhai eltűnnek, ellaposodnak, ezért nem tudják megfelelően ellátni feladatukat. Ennek következtében az alábbi tünetek jelentkezhetnek – mint azt eddig is hangsúlyoztuk, egyénenként eltérő mértékben:
- Görcsös hasmenés, haspuffadás, hasfájás
- Hányinger, hányás
- Emésztetlen, zsírfényű széklet
- Tejcukor emésztési zavar
- Fogzománchibák
- Visszatérő hólyagok a szájban
Egyéb, különleges tüneteket is okozhat, amelyek rendkívül széles skálán mozoghatnak, ilyen például a migrén.
Gluténmentes lángos
A gluténérzékenységgel csak együtt élni lehet, mégpedig úgy, ha a beteg kerüli a gluténtartalmú ételek fogyasztását. Könnyen beláthatjuk az eddigiek alapján, hogy bizony nem tréfadolog ez. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ha gluténmentes ételt készítünk, esélyt se adjunk a keresztszennyeződésre, mert az arra érzékenyek számára ez is komoly gondot okozhat.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gluténérzékenyek számára rendelkezésre álljanak alternatív megoldások is, mint például a különböző gluténmentes lisztkeverékek. Ezeknek az alternatív megoldásoknak a segítségével készíthető gluténmentes lángos is, így létezik burgonyás, gluténmentes lisztkeverékes, joghurtos lángos vagy lángos köleslisztből.
Örömmel adjuk tehát hírül, hogy a gluténérzékenység és a lángos nem összeegyeztethetetlen fogalmak többé.