A neurológia, vagy más néven ideggyógyászat az idegrendszeri panaszok kivizsgálásával, illetve kezelésével foglalkozik. A neurológus szakorvos, vagyis az ideggyógyász az idegrendszer működési zavarait vizsgálja és kezeli.

Milyen tünetekkel érdemes neurológushoz fordulni?

Idegrendszeri panaszok jelentkezésekor érdemes felkeresni mihamarabb egy neurológus szakorvost. Például elalvási, valamint átalvási zavarok esetén, ha gyakori az éjszakai megébredés, nehéz a visszaalvás, valamint akkor, ha alvászavar jelentkezik a lábak éjszakai nyugtalansága miatt.

null

Továbbá érdemes felkeresni egy ideggyógyászt demencia, derékfájás, szédülés és beszédzavar jelentkezése esetén. Mindemellett akkor is érdemes szakorvoshoz fordulni, ha visszatérő vagy pedig tartósan fennálló memória-, illetve koncentrálási panaszok jelentkeznek.

A tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni egy neurológust

Hosszú ideje fennálló, erősödő fejfájás vagy migrén, illetve arc- és szemfájdalom esetén is érdemes neurológushoz fordulni. Továbbá akkor is, ha megváltozik az ízérzés vagy a szaglás, vagy akkor, ha halláspanaszok, illetve járászavarok jelentkeznek. A neurológiai tünetek közé tartozik az izmok korábban nem észlelt gyengesége, az izomzat fogyása, a folyamatos vagy visszatérő nyaki panaszok és a végtagzsibbadás.

A neurológiai problémák közé tartozik a nem szemészeti okú látásromlás, a kettőslátás, valamint a színek és formák felismerésének zavarai. Továbbá az olvasással, nyeléssel és beszéddel kapcsolatos problémák is. Amennyiben bármelyik panasz jelentkezik, mihamarabb érdemes felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum neurológiai szakrendelését.

Milyen lépésekből áll a neurológiai vizsgálat?

Az első lépés az anamnézis, vagyis a kórtörténet felvétele. Feltérképezésre kerülnek a korábbi betegségek, az aktuális panaszok, illetve azok jellege. Ezt követi a fizikális vizsgálat, amelynek során a neurológus megvizsgálja a koponya és a gerincoszlop eltéréseit, az esetleges beszédzavart, az izmok erejét, a mentális zavarokat, az agyidegek működését, a járászavarokat, a reflexeket, a koordinációs képességet, valamint az érzőkör funkcióit.

Előfordulhat, hogy egyéb vizsgálatok is szükségessé válnak. Ilyenkor kérhet a szakorvos képalkotó vizsgálatot, elektrofiziológiai vizsgálatot, röntgent, illetve ultrahangot. Mindemellett kérhet más szakorvosoktól szakvéleményt, illetve amennyiben szükséges, laboratóriumi vizsgálatot is. A tünetek jelentkezése esetén érdemes felkeresni egy neurológiai szakrendelést, ahol a szakorvos megállapítja a tünetek pontos okát, és elindítja a szükséges kezelést.

Címkék: neurológia, klinika, reklám