A napirendek pénteki tárgyalása előtt esküt tettek a a 2024. évi vármegyei önkormányzati választás során megválasztott képviselők, a Fidesz-KDNP részéről Biró Norbert, Vörös Mátyás, Huszti Gábor, dr. Szajcz Adrián, Tardi Tamás, Tóth András Károly, Bogdán Dániel, Koós Csaba, és Olsovszky Árpád), a Somogyi Függetlenek Szövetsége három képviselője dr. Steinmetz Ádám, Ormai István és dr. Sütő László, a Somogyért Egyesület képviseletében Gyeneseiné Kaszás Hajnalka, a Mi Hazánk  részéről Józó Tamás és a DK-s Rákóczy Attila. A napirendek tárgyalása során a korelnök, Rákóczy Attila előterjesztést tett ideiglenes bizottság tagjainak megválasztásáról, majd a döntés után Huszti Gábor a közgyűlés elnökének Biró Norbertet jelölte, akit titkos szavazással megválasztottak a tisztségre.

A közgyűlés régi-új elnöke megköszönte a somogyi polgároknak a június 9-i választáson való részvételt és a bizalmat, mellyel 2006 óta immár ötödik alkalommal alakulhatott Fidesz-KDNP többségű közgyűlés vármegyénkben. Biró Norbert reményét fejezte ki, hogy a békés építkezés évei következnek a közgyűlés munkájában. "Köszönöm mindenkinek, hogy ezúttal is békés, kiegyensúlyozott, egymást tiszteletben tartó kampányon vagyunk túl itt Somogyban. S köszönöm a közgyűlésnek, hogy immár harmadik alakommal szavazott bizalmat nekem - ezúttal minden korábbinál nagyobb felhatalmazással -, hogy elnökként irányítsam azt a munkát, melyet Somogyország további fejlődése érdekében közösen végzünk. Sokat dolgoztunk azért, hogy az eredetileg Somogynak szánt 43,5 milliárd forintos TOP területfejlesztési forrás 61 milliárdra emelkedjen, ezzel is újabb lehetőséget adva településeinknek. Ahogy újabb lehetőséget biztosít az a 49 milliárd is a TOP Pluszból, melyet már elnyertek településeink. Ez a 110 milliárd forint soha nem látott lehetőséget nyújt az itt élőknek, hiszen soha ennyi forrás nem érkezett Somogyba. A célunk pedig változatlan. További sikeres pályázatokkal biztosítani vármegyénk fejlődését, elősegíteni az itt élők boldogulását, erősíteni szülőföldhöz kötődésüket." – mondta, majd arra kérte a közgyűlési tagokat, hogy álljanak a békés építkezés mellé, párthovatartozástól függetlenül a vármegye fejlődését helyezzék munkájuk középpontjába.

Az elnök beszédét követően megszavazták illetményét, majd a területfejlesztési feladatok zavartalan ellátása érdekében megválasztották a TOP Projekt Bizottság tagjait, melynek elnöke Tardi Tamás, alelnöke Bogdán Dániel, közgyűlési tagja dr. Steinmetz Ádám, külső bizottsági tagja pedig Prépost László és Stikel János lett a szavazatok alapján.

Címkék: TOP, Somogy Vármegyei Közgyűlés, Biró Norbert, testület, tag, elnök, bizottság, pályázat, politika