- Akkora utat megtenni, amit mi kaposváriak megtettünk, óriási teljesítmény, nagy bravúr, igazi kaposvári siker. Ám Kaposvár legszebb napjai még előttünk vannak – mondta ma a Kaposvár Arénában a város polgármestere. Szita Károly a Kaposvár Polgáriért Egyesület felkérésére tartott évértékelőjén beszélt a várospolitikai célok megvalósulásáról és az idei célokról is. A fórumon nagyjából hétszázan vettek részt.

A polgármester felidézte a koronavírus járvány által okozott nehézségeket, az intézmények átszervezését, a védőeszközök vásárlását, a vállalkozásokat segítő intézkedéseket. Majd az orosz-ukrán háború kapcsán bekövetkezett energiaválságot, melynek következtében Kaposvár energiaköltsége 5,5 milliárd forinttal lett több.

Szita Károly ugyanakkor kiemelte: a nehéz évek nem feledtették a közösen kitűzött célokat, amelyek nélkül nincs sikeres város, s amelyek erős jövőképre és értékrendre épülnek.

„A mi értékrendjeink a családok tisztelete, az idősek megbecsülése, a munka, a tudás értékelése, a vallás, a rend, az erős lokálpatriotizmus, a közösség és a természettel való harmonikus együttélés. Jövőképünk arra a meggyőződésre épül, hogy a lehetetlen nem létezik.”

GAZDASÁG

„Célunk, hogy Kaposvárra hozzuk a legmodernebb gyárakat. Ennek köszönhetően, hogy munkatársaink betanulnak a legmodernebb technológiák működésébe. Eredmény: magas életszínvonalú Kaposvár!”

Piaci, nemzeti és lokálpatrióta, döntésképes és pragmatikus, valamint fenntartható – sorolta a kaposvári gazdaságpolitika jellemzőit Szita Károly, aki szerint a munkavállalásra, munkahely-teremtésre ösztönző, a magyar érdekeket előtérbe helyező, a nagy célokat kitűző és bátor döntéseket meghozni tudó gondolkodásé a jövő. Beérni látszik a gépiparra és az élelmiszeriparra alapuló újraiparosítási program, hisz tavaly 15,2 százalékkal nőtt a város gazdasága.

Szita Károly a világrend átalakulása kapcsán úgy fogalmazott: az amerikai dominancia visszaszorulóban van, Kína egyre erősödik, Európa pedig a blokkosodás útjára lépett. Kaposvárnak ugyanakkor az együttműködésekre kell törekednie, ennek jó példája a keleti befektetők érdeklődése a város iránt. A város három új ipari parkot alakít ki, a Füredi út környékén még több mint 200 ha beruházási célterületet jelölnek ki. A bérek tekintetében pedig az a cél, hogy a hazai nagyvárosok béreinek az első feléhez tartozzanak. Székesfehérvár, Debrecen, Győr fejlettségi szintjét érjék el.

KÖZÖSSÉG

„Közelebb kerülünk ahhoz, hogy az évtized végére legalább annyi gyermek szülessen, mint ahányan itt hagynak bennünket. Hiszem, hogy nem szélmalomharcot vívunk! Köszönettel tartozunk minden fiatalnak, aki a családalapítás útjára lépett.”

Gyermek nélkül nincs jövő, ezért a családpolitika a várospolitika egyik legfontosabb eleme – jelentette ki a polgármester. Kaposvár ezért segít a biztonságot adó otthon megteremtésében: kiegészítve a CSOK-ot támogatást adnak a telek-, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez, a most elérhető 2 millió forintot megduplázzák.  Újabb 10 fecskeházi lakást jelölnek ki a fiatal pároknak. Három új bölcsőde épül a városban, öt új játszóteret építettek és többet felújítottak.

A számokat ismertetve elmondta: 2023-ban nőtt a megszületett kisgyermekek száma, csökkent a halálozások száma és 222-vel több volt az esküvő is.

EGÉSZSÉG

„Olyan egészségvédő programot indítottunk, amely hozzásegíthet bennünket egészségünk megőrzéséhez.”

A szív- és érrendszer megbetegedések rendszeres szűrővizsgálattal és mozgással megelőzhetőek, vagy gyógyulást nagy mértékben segíteni tudják. A város ezért alakította ki a Polgárok Háza földszintjén működő Egészségpontot, ahol 15 féle szűréssel várják a kaposváriakat. Emellett nekiálltak a sportolásra, mozgásra alkalmas pályák építésének is.

Új grundok, kondipályák, játszóterek, pumpapálya épült és 4 futó- illetve sétakör, népszerű a kortalan torna és folyamatban van 15 kilométernyi kerékpárút kialakítása.

ENERGIA

„Mindennapi biztonságunkat határozza meg, hogy milyen energiapolitikát folytassunk. Ezért olyan Kaposvárt építünk, amely a legnagyobb mértékben képes a saját erőforrásaira támaszkodni.”

Kaposvár polgármestere szerint Európa legnagyobb megoldandó problémája ma az energia. A baloldali kormány idején 1996-ban Horn Gyula privatizálta a gáz-és villanyközműveket, majd az Európai Unió ugyanis liberalizálta az energiapiacot, így az árak alakításának a lehetőségét elvesztették – mondta Szita Károly. S bár 2013 óta a kormány által bevezetett rezsicsökkentés védi a családokat, a háború újabb energiaválságot hozott.

Ezért kell csökkenteni a város energia-függőségét és ezért hozták előre az energetikai beruházásokat – emelte ki Szita Károly, aki szerint a megújuló energiák közül: a napelemes megoldásokat, a biomasszát és a geotermikus energiát kell vizsgálni.

Két új napelemparkot építenek, vásárolnak 40 elektromos autóbuszt és létrehozzák a város első energiaközösségét – jelentette be az intézkedéseket a polgármester. Mint mondta: a zöldenergia a kaposvári gazdaság jövője.

Címkék: 2024, évértékelő, összefoglaló, szita károly, politika, kaposvár