A kormányfő azt mondta, 1956 az európai Magyarország hosszú időkre utolsó esélye volt arra, hogy kiszakítsa magát az európai kultúrát, a keresztény civilizációt és a nemzetek létjogát tagadó bolsevik szocializmus világából.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "a magyar '56-os forradalom és szabadságharc nem artikulálatlan üvöltés, nem az elnyomottak dührohama, nem a bosszúért lihegők zihálása és nem is a szabadságvágy zabolátlan kitörése volt".

A magyar forradalom minden lélegzetelállító hősiessége, halált megvető bátorsága mellett is józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt. A forradalom maga volt a magyar géniusz felvillanása - mondta Orbán Viktor.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

1956 végül 1990-ben győzött, "mi, akik ott voltunk, akik a politikai csatákat vívtuk a Szovjetunió és a kommunista pártvezetés ellen", 1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében kiemelte: "nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük azt, amit az '56-osok elkezdtek, hogy megmutassuk", 30 év kényszerű hallgatás nem azonos a megbocsátással, és hogy a történelmi számlát előbb vagy utóbb meg kell fizetni.

Hangsúlyozta: "úgy szabadultunk ki a szovjetek megszállása alól, és úgy váltottuk le a kommunistákat, hogy Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet sem vesztettünk, s ha kínnal és keservesen is, de elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását".

Brüsszel nem Moszkva: Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia - erről is Orbán Viktor beszél, aki szerint "úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, s ha nem akarunk, akkor nem táncolunk!" Értékelése szerint azonban az "az elvtársi kioktatás" változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják, és "nem a tankok gurulnak be keletről", hanem a "dollárok gurulnak be nyugatról ugyanoda és ugyanazokhoz".

A nagy különbség az, hogy a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió viszont még nem az. "Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható" - mondta a kormányfő, emlékeztetve, hogy a közelgő európai választásokra.

Címkék: hős, miniszterelnök, október 23, kormányfő, szabadságharc, forradalom, 1956, Orbán Viktor, politika