Szita Károly arról is beszélt, hogy a településeknek jó reményük van arra, hogy a kormány az önkormányzatokat is segíti majd a megnövekedett rezsiköltségek kigazdálkodásában. Arról, hogy ez pontosan mennyi lesz, arról január 10-ig dönt a kormány a 10 ezer lakosszám feletti települések esetében.

A városvezető beszámolt arról is, hogy a Miniszterelnökségen az elmúlt hónapokban 160 önkormányzattal egyeztetett, számba vették az egyes intézkedéseket is, hogy miként tudják csökkenteni a rezsiköltségeket. 2023-ban ugyanis ennek kigazdálkodása a legfőbb gond – hangsúlyozta Szita Károly.

Míg a kormány a háztartások részére megtartotta a rezsitámogatást, addig ez nem vonatkozik a városi intézményekre, bölcsődékre, óvodákra, orvosi rendelőkre, a nagyobb létesítményekre, valamint a közvilágításra. Kaposvár esetében ez 4 milliárd forinttal több kiadást jelent jövőre a mostani árakon számolva – mondta a polgármester. A többletet takarékossági intézkedésekkel, átszervezésekkel próbálják meg csökkenteni, de számítanak a kormány segítségére is.

Valamint arra is – tette hozzá Szita Károly – hogy Brüsszelben is belátják azt, hogy az elhibázott szankciós politika csak növeli a városok terheit.

Az Európai Bizottság elnökének írt levélre – amelyet a magyar települések 80 százaléka támogatott - azóta sem érkezett válasz, de mint ahogy Szita Károly fogalmazott, ez most nem meglepő, hiszen az ottani korrupciós ügyek miatt talán most van egyéb gondjuk.

Címkék: kossuth rádió, önkormányzat, szita károly, politika