A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve – így fogalmazott ma a kormányfő a rendkívüli Kormányinfón. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott, hiszen sikerült megőrizni a munkaalapú társadalmat, soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ebben az évben. A kormányfő az eredmények közé sorolta, hogy sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, az idősek visszakapták a 13. havi nyugdíjat, a családosok adójuk tekintélyes részét, és bevezették a 25 év alattiak adómentességét. Rendkívüli teljesítmények tartja azt is, hogy a liberális világban uralkodó "hungarofóbiát" leküzdve sikerült az EU-val megállapodni. Orbán Viktor azt mondta: reményei szerint az erről szóló megállapodásokat a következő egy-két napban alá is írják.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a sikerek közé sorolta, hogy Magyarország képes volt finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, utalva arra, hogy ugyanazért a mennyiségért a tavalyi 7 helyett 17 milliárd eurót kellett fizetnie. Hangsúlyozta: úgy teremtette elő ezt az összeget az ország, hogy a rezsivédelmi rendszer lényegét meg tudta őrizni, és ez 2023-ra is megoldott.

A háborúból Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia, hiszen ennek eddig csak vesztesei vannak - emelte ki Orbán Viktor, aki szerint vesztes a két egymással szemben álló fél és az európai gazdaság is.

Orbán Viktor kiemelte, 2023-ban is az lesz a legfontosabb Magyarország számára, hogy kimaradjon a háborúból. A másik fontos cél, hogy kimaradjunk az európai recesszióból, tehát Magyarországon a gazdasági növekedés ne mínusz legyen, hanem plusz, a kormány továbbá szeretné elérni, hogy a következő év végére egy számjegyűre zsugorodjon az infláció - fűzte hozzá a miniszterelnök.

A szerdai kormányülésen pedig várhatóan dönteni fog a kabinet arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermeket vállaló nők esetében 30 évre emeljék.

Címkék: teljes foglalkoztatás, szuverenitás, miniszterelnök, adómentesség, kormányfő, családtámogatás, szabadság, Orbán Viktor, politika