Az önkormányzatokat is sújtó magas energiaárakra vonatkozóan nem csak azonnali támogatás, hanem hosszú távú megoldás is kell. Erről Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke beszélt a Portfolio online gazdasági újság podcast adásában. Szita Károly szerint ki kell mondani: baj van. Az egekbe szökő energiaárak Kaposváron leginkább a közvilágításnál, illetve a nagy légterű, sokat használt intézményeknél jelentkeznek. A városvezető szerint felelőtlenség lenne, ha nem gondolkodnának előre és készítenének spórolási tervet.

Ésszerű takarékoskodási intézkedések lehetnek, Kaposváron ugyanakkor nem lesznek hőmérséklet plafonok, egy gyermek sem fázhat az intézményekben – hangsúlyozta Szita Károly.

A somogyi megyeszékhelyen egy hónapja már zajlanak az egyeztetések az intézmény- és cégvezetőkkel, számos javaslat érkezett az energiatakarékosságra. Felállt a rezsivédelmi tanács, megszületett az új rendelet, amely több támogatást ad az átlagfogyasztást meghaladó kaposvári családoknak. Bezárásokat nem terveznek, de csökkentett munkaidő előfordulhat. Meg kell találni minden olyan megoldást, amellyel spórolni tudunk úgy, hogy a város működése nem sérül – mondta a polgármester, aki az MJVSZ elnökeként az elmúlt hetekben folyamatosan tárgyalt a kormánytagokkal, hogy a városok gyors segítséget kapjanak.

Közép- és hosszútávú megoldásra is szükség van, ez pedig a megújuló energiák használata, az energiafüggetlenedés elérése. Kaposvár ebben élen jár, sok mindent tettünk már ennek érdekében, de amit lehet, azt most a tervezett beruházásaink közül előre is hozunk – tette hozzá Szita Károly.

Címkék: portfolio, podcast, energiaválság, szita károly, politika, gazdaság