A harmadik oltás felér egy életbiztosítással - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, ő maga a hétvégén kapja meg a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

A járvány negyedik hulláma lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől mindenképpen, megjegyezve, a szomszédos Romániában - ahol a magyarországi 59 helyett csak 29 százalék az átoltottság - riasztó a helyzet. A miniszterelnök arra biztatott mindenkit, fontolja meg a maszkhasználatot, noha az önmagában nem véd meg a fertőzés ellen, csak az oltás.

Kifejtette, az oltás működik, a beoltottak között egy százaléknál kisebb a koronavírusban megbetegedők aránya. A negyedik hullám nem kerülhető el, a vírus delta variánsa sokkal agresszívabb a korábbiaknál. Így a veszély is sokkal nagyobb, ezért arra kérte az embereket, ne kockáztassanak, oltassák be magukat.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnöl beszélt az elharapódzó energiaárakról is. A klímavédelem jó dolog - jegyezte meg Orbán Viktor hangsúlyozva, hogy annak költségeit nem a lakossággal, hanem a károsanyag-kibocsátó nagy cégekkel kell megfizettetni. Ehhez az árszabályozási rendszer átalakítása, a spekulációs elemek kiküszöbölése szükséges, megemlítve, nem szabad a pénztőkét beengedni erre a területre, mert abból baj származik.

A rezsiharc eredményét meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy Brüsszel árat emelne az áram és az üzemanyag esetében is azzal az indoklással, hogy klímavédelmet kell folytatni. Bécsben vagy Berlinben kétszer, háromszor annyit fizetnek az emberek a villanyért, a gázért, mint Budapesten.

Emlékeztetett arra, a 2010-ben felállt kormány egyik első küzdelme a Brüsszellel éveken át vívott rezsiharc volt, megemlítette: piaci árak esetén évente 380-400 ezer forinttal fizetne többet a mostaninál egy átlagos magyar család.

A kormányfő a migrációról szólva úgy értékelt: a nyugat-európaiak feladták azt a reményt, hogy a "saját nemzetük asszonyai és férfiai" a demográfiai válságon úrrá tudnak lenni. Magyarország ezzel szemben még harcol, hogy sikerüljön elmozdítani azokat az akadályokat, amelyek miatt végül kevesebb gyermek születik, mint amennyit a fiatalok vállalni akarnak.

Címkék: energiaárak, rádióinterjú, Orbán Viktor, politika, koronavírus