Visegrád jelképe annak, hogy Magyarország számára évszázadok óta fontos az egyenrangú demokratikus nemzetközi együttműködés - mondta Vitályos Eszter vasárnap Visegrádon az Európa Tanács helyi és regionális önkormányzatok kongresszusa elnökségének ülését köszöntve.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy az összefogás, a közös múlt egyik lenyomata a V4-es együttműködés, amely Magyarország számára meghatározó napjainkban. Emlékeztetett arra is, hogy nemcsak a közös múlt és a Duna köti össze a résztvevőket, hanem az itt élő nemzetiségek is.

A hétfőn kezdődő kétnapos tanácskozáson kiemelt hangsúlyt kap az önkormányzatok szerepe a zöld gazdaságban, az államtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy Magyarország az egyik élharcosa a zöld gazdaság kiépítésének. A tanácskozáson Szita Károly, Kaposvár polgármestere is részt vesz.

A kongresszus azért dolgozik, hogy képviseljék és erősítsék az európai helyi és regionális önkormányzatokat - mondta az elnökség nevében megszólaló Bernd Vöhringer, aki köszönetét fejezte ki Vitályos Eszternek a kongresszushoz intézett szavaiért, "ami egyértelmű üzenetet küld a helyi és regionális önkormányzatok kongresszusa felé egész Európában".

Szólt arról is, hogy nagyon jó a kapcsolat a magyar delegációval, a magyar elnökség pedig erős jelzést adott azzal, hogy Visegrád ad helyet a tanácskozásnak.

Magyarország május 21. és november 17. között tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.

Címkék: Önkormányzat, Visegrád, kongresszus, Szita Károly, politika