Elvonások, fizetéscsökkenések az egyik oldalon, folytatódó beruházások, adókedvezmények a másikon - a városok eltérően kezelték a koronavírus-járvány okozta változásokat. Budapest több ellenzéki vezetésű kerületében, de Pécsett, Baján és Hódmezővásárhelyen is megszorítások mellett döntöttek.

Kaposváron ugyanakkor a vállalkozásokat segítő kedvezményekre és a kedvező munkakörülmények megteremtésére helyezték a hangsúlyt.

A Honvéd utcai óvónők a napokban számoltak be arról Szita Károly polgármesternek, hogyan zajlott és zajlik most az élet az óvodákban. Azt mondták: akkor is volt elfoglaltságuk, munkájuk és így fizetésük is, amikor az intézményekben szünetet kellett tartani.

Nem voltak ilyen szerencsések a fővárosi hetedik kerületben dolgozó óvónők. Ott a DK-s polgármester csökkentette a béreket. Az ugyancsak az ellenzéki támogatással bíró józsefvárosi polgármester pedig elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását.

- Hódmezővásárhelyen miközben Márki-Zay Péter fizetését változatlanul hagyták, más közalkalmazottakat kirúgtak és az ő fizetésüket csökkentették. Miskolcon, ahol szintén az ellenzék vezeti az önkormányzatot, a városnak dolgozó fizikai dolgozók bérét azonnal csökkentettét - nyilatkozta korábban Halász János.

A Fidesz frakció szóvivője videóüzetenében sorolta fel az ellenzéki városokban meghozott intézkedéseket. A hivatali dolgozók munkaidejét és bérét csökkentették a Lengyel Róbert vezette Siófokon is, Vácott pedig több intézményi dolgozót küldtek fizetés nélküli szabadságra.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a napokban tartott sajtótájékoztatót arról, hogy Budapest ellenzéki főpolgármestere politikai döntés alapján lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.

Kirúgásokkal és fizetéscsökkentésekkel, megvont támogatásokkal nem a válságot kezelik az önkormányzatok, hanem éppenséggel elmélyítik azt - erről beszélt a legutóbbi közgyűlésen Kaposvár polgármestere. Szita Károly szerint a két legfontosabb dolgot biztosítani kell az embereknek: hogy dolgozni tudjanak és egészségesek tudjanak maradni.

- Ha baj van, akkor nem az az első dolgom, hogy kirúgunk embereket, mert nem tudjuk előteremteni a bérüket. Dehogynem tudjuk. Elő kell keríteni máshonnan. Lemondunk másról - tette hozzá Szita Károly.

Kaposváron már kora tavasszal döntés született a gazdaságfejlesztési intézkedésekről, bérleti díjak csökkentéséről és a nagy beruházások sem álltak le, ezzel tudtak folyamatosan munkát biztosítani több száz embernek.

Címkék: megszorítás, koronavírus, politika