Több mint félezren futottak szombaton a Beregszász melletti Makkosjánosiban az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett 4. jótékonysági félmaratonon, amelyen többek között részt vett Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, a szervezet önkéntese, Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A félmaratoni 21,5, valamint a 10 és 5 kilométeres távra vállalkozók mellett a környék 11 iskolájából több mint 200 gyermek jelentkezett a 3 kilométeres és a 800 méteres távra. A beregszászi félmaratonon először részt vevő Gyurta Dániel az MTI-nek elmondta, hogy tisztában van azzal, milyen a határon túli, közte a kárpátaljai magyarság helyzete. Ezért szeretne biztatni mindenkit, aki megteheti, támogassa a rászorulókat Kárpátalján a 1335-as adományvonal hívásával.

4. jótékonysági félmaraton Kárpátalján (MTI:Nemes János)
4. jótékonysági félmaraton Kárpátalján (MTI:Nemes János)

A futóverseny csak egy állomása volt annak a két napos látogatásnak, melynek keretén belül a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke újabb támogatásról biztosította a határon túl nehéz sorban élő magyarokat. A szövetség 95 millió forintot ajánlott fel a térség lakóinak, melynek felhasználása a legnagyobb körültekintéssel zajlik - bizonyosodott meg Beregszászon Szita Károly. Az összeg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával – élelmiszer, tisztítószer, tanszer, tüzelőanyag és gyermekfejlesztési programok formájában – jut el az érintettekhez.

Szita Károly Lehel Lászlóval, a segélyszervezet vezetőjével és Lévai Anikó jószolgálati nagykövettel vett részt a kétnapos látogatáson. A megyei jogú városok tavaly ősszel fogtak össze annak érdekében, hogy a háború sújtotta Ukrajnában élő magyarokon segítsenek. Akkor 35 millió forintot fordítottak arra, hogy az ökumenikus segélyszervezet közreműködésével Beregszászon, illetve a környékén fekvő nagyszőlősi járás több mint 30 településén enyhítsenek a megélhetést veszélyeztető problémákon. 559 családot és egyedül élő embert sikerült így elérni. Ezen felül tanodai program is indult a hátrányos gyermekek felzárkóztatása érdekében, szervezett körülmények között több mint 50 gyermek angol nyelvi fejlesztése és matematika tantárgyi korrepetálása folyik.

Idén nyáron újabb jelentős összeget, a nagyvárosok által nyújtott 60 millió forintot juttatott el a segélyszervezet Kárpátaljára. A támogatás felhasználása jelenleg is folyamatban van, így jövő áprilisig tovább folynak a gyermekfejlesztési foglalkozások. A napokban kiosztották a tanszereket és a tanévkezdő támogatást is, melynek keretén belül 200 szociálisan rászoruló 6 és 16 év közötti gyermek jutott felszereléshez.

Szita Károly korábbi látogatása Kárpátalján
Szita Károly korábbi látogatása Kárpátalján

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a 90-es évek közepétől van jelen Kárpátalján, ahol Beregszászon működő központjából elindítva számos humanitárius és fejlesztési programot valósított meg. Az utóbbi években a Segélyszervezet kárpátaljai tevékenységének kiemelt területe a humanitárius segítségnyújtás mellett a hátrányos helyzetű gyermekek iskolán kívüli fejlesztése.

Címkék: félmaraton, MJVSZ, jótékonyság, Kárpátalja, ökumenikus, Szita Károly, politika