Kaposvár önkormányzata tavaly döntött arról, hogy a bevándorlás kérdésének kezelésében kiáll a kormány álláspontja mellett és támogatja a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást. Annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt az október másodikai voksoláson a mai közgyűlésen egy maximum 5 millió forint keretösszegű közérdekű tájékoztatásról döntöttek a képviselők.

"Függetlenül attól, hogy voksolni, kinek mi a szimpatikus, az a szuverén joga és ez így helyes. Mi csupán arra kérjük és arra bíztatjuk a helyieket, hogy szánjanak rá egy órát október másodikán és vegyenek részt aztán lelkiismeretük, meg szívük joga szerint döntsenek" - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Az MSZP-s Pintér Attila szerint azonban a részvételre buzdításra nem kell közpénzt fordítani.

"Bőségesen elegendő az a mozgósítás, amelyet a központi kormányzat végez annak érdekében, hogy megfelelő számban menjenek el a népszavazásra a választók. Semmi ok szerintem arra, hogy Kaposváron plusz 5 millió forintot elköltsünk erre" - tette hozzá Pintér Attila, az MSZP tanácsnoka.

A Fidesz képviselői szerint a baloldali politikusok nem érzik a népszavazás súlyát, azt hogy milyen fontos kérdésben kell dönteniük most a kaposváriaknak.

"Vannak Magyarországon olyan álságos pártok, vannak olyan álságos politikusok, akik merik venni a bátorságot, hogy egy ilyen nagyon komoly nemzeti ügyben le szeretnék beszélni az embereket arról, hogy a lehető legdemokratikusabb módon nyilvánítsanak véleményt" - mondta Mihalecz András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az előterjesztést végül is 16 igen és kettő nem szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

Döntöttek arról is, hogy támogatják a Kaposváron letelepedni kívánó családokat. Lakásépítéshez 2 millió, vásárláshoz-bővítéshez 1,2 millió, telekvásárláshoz 1 millió forintot adnak különböző konstrukciókban. A hiányszakmában dolgozók helyben tartása érdekében egy éven keresztül havi 100 ezer forint támogatást biztosítanak az igénylőknek.

A közgyűlésen elköszöntek az Együd Árpád Kulturális Központ nyugdíjba vonuló igazgatójától, Horváth Gábornétól is.

Címkék: összefoglaló, szeptember, közgyűlés, politika, Kaposvár