A korábbi független településvezető, Kovács Andrea nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Somogyaszalón, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi önkormányzati voksoláson.

Gyura Tiborné jegyző az MTI-nek elmondta: a győztes 221, míg a szintén független Hikádi Dezső 207, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Fehérvári Zsolt István 2 szavazatot kapott.

A képviselő-testület négy tagját tíz független és egy munkáspárti jelölt közül választották ki a helybéliek - tette hozzá. Közölte, a kaposvári járásban található mintegy 750 lelkes település 630 választópolgára közül 433 járult az urnákhoz.

Törzsök Gabriella aljegyző korábban arról tájékoztatott: az időközi választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület idén júniusban feloszlatta magát. A képviselők nem kívántak együtt dolgozni Kovács Andrea polgármesterrel, akivel szemben büntetőeljárás indult hűtlen kezelés gyanújával - tette hozzá.

Horváth Anita független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Jákón, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

Schütz Nikolett jegyző az MTI-nek elmondta: a győztes 218, míg szintén független vetélytársa, Márkus Sándor 93, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Farkasinszki Erika 12 szavazatot kapott. "Kovács János volt településvezető a hét közepén visszalépett a jelöltségtől" - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a testület négy tagját tizennégy független és három munkáspárti induló közül választották ki a jákóiak. Schütz Nikolett kitért arra, hogy a kaposvári járásban található, 665 lakosú Jákó 527 választópolgárából 327 szavazott.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén májusban feloszlatta magát, a képviselők nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel - emlékeztetett.

Címkék: jákó, somogyaszaló, szavazás, polgármester, választás, politika