Az állami vasúttársaságnak összesen hétszázmillió forintos többletköltséget okozott az illegális bevándorlás - közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Dávid Ilona szerint a vasúttársaság többletköltsége a dolgozóknak kifizetett túlórabérek és készenléti díjak mellett a tervezetten felül indított szerelvényekből, vagonokból, továbbá a takarításukból, fertőtlenítésükből adódott.

Egy lengyel határőr, egy magyar, egy cseh és egy szlovákiai rendőr a magyar-szerb határon, Röszke térségében. MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Egy lengyel határőr, egy magyar, egy cseh és egy szlovákiai rendőr a magyar-szerb határon, Röszke térségében. MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Megkezdték a magyar, cseh és szlovákiai kollégáikkal közös szolgálatot a szerb határszakaszon azok a lengyel határőrök, akik pénteken érkeztek Magyarországra - tapasztalta a helyszínen szombaton az MTI tudósítója.

A 43 fős lengyel kontingens tagjai magyar, cseh és szlovákiai kollégáikkal és magyar katonákkal látnak el közös járőrszolgálatot. A lengyel határőrök saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat is használják, és a többi külföldi egyenruháshoz hasonlóan V4 feliratú karszalagot hordanak.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Kaposváron is megkezdte az aláírásgyűjtést a Fidesz a migránsok kötelező betelepítési kvótája elleni petícióhoz.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint hazánknak évente 15 ezer bevándorlót kellene fogadnia, ami a családegyesítésekkel együtt ennek a számnak a többszörösére is nőhet.

A Fidesz azt mondja, jogszerűtlen, ésszerűtlen és veszélyes a kötelező kvótarendszer.

Címkék: válság, menekült, aláírás, bevándorlás, határ, migráns, illegális, politika