Az Országgyűlés kormánypárti képviselők kezdeményezésére határozati javaslatban szólította fel az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére a migrációs válsággal összefüggésben.

Az Európai Uniónak szóló üzenetet Gelencsér Attilától, Kaposvár országgyűlési képviselőétől, az Országgyűlés jegyzőjétől hallják.

Az "éles határzár" azt jelenti, hogy onnantól kezdve büntetőjogi következmények nélkül nem lesz lehetséges átlépni a zöldhatárt Horvátország és Magyarország között.

A határmenti kerítést már el is kezdték építeni Somogyban.

A zákányi térségben forgató stábunknak köszönhetően, a gyodát, vagyis a gyorstelepítésű drótakadályt már meg is tudjuk mutatni Önöknek.

14:42

Kollégáink az alábbi képeket Zákány térségében készítették. A településen kora délután ismét sajtótájékoztatót tartottak, ahol Boldog István, országgyűlési képviselő is azt mondta: lesz kerítés a horvát-magyar határszakaszon.

09:29

Barcson felkészültek a migránsok fogadására, a település vezetői, a rendőrség és a karitatív szervezetek jól és szervezetten végzik a munkájukat - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós azt mondta: a segélyszervezetek vezetőinek beszámolója alapján az elmúlt napokban több hullámban érkezett migránsok közül a családosok és a fiatalok eltérően viselkedtek. A fiatalok egyes csoportjairól közölte: "az ő viselkedésük, fellépésük olyan volt, ami elfogadhatatlan a magyar törvények szerint is, meg az európai normák szerint is".

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

Maszkkal az arcukon gyűjtik a migránsok után hátramaradt szemetet ezek a közmunkások Zákányban. A határmenti somogyi település az elmúlt másfél napban több ezer illegális bevándorlót fogadott.


ezeket a fotókat helyszíni tudósítónk készítetteezeket a fotókat helyszíni tudósítónk készítetteezeket a fotókat helyszíni tudósítónk készítetteezeket a fotókat helyszíni tudósítónk készítette
ezeket a fotókat helyszíni tudósítónk készítette
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

22:25

Estére újabb csoportok érkeztek a zöldhatárra. A horvátok Tovarnikból, a szerb-horvát határ mellől szállították az illegális bevándorlókat Botovóba, a Zákány melletti horvát településre, ahonnét nemes egyszerűséggel átsétáltak Magyarországra. A forgatókönyv ugyanaz volt mint az elmúlt napokban: a rendőrök 40-50 fős csoportokban kísérték fel a migránsokat a vonatokhoz, ahol a vasúti kocsikban várhattak az indulásra.

Éjfél körül várhatóan újabb vonatnyi migráns érkezik a határ mellé. 

17:50

Nem érkeztek újabb migránsok az elmúlt órákban a zákányi vasútállomásra. Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy újabb csoport érkezik még kedden a zöldhatáron keresztül.

14:40

Néhány perccel ezelőtt elindult az a vonat a zákányi vasútállomásról, amely már reggel óta várakozott ott. A szerelvényen becslések szerint kétezer migráns indult meg Ausztria felé.

14:30:

Az alábbi képeken katonák építik az ideiglenes műszaki határzárat a magyar-horvát határon, Beremend közelében.

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár egy zákányi sajtótájékoztatón ma azt mondta: "az egy fontos dolog volt, hogy a kormány előre gondolkodva, elindította ennek az éíptkezésnek a lehetőségét. A szerb-magyar határon ez meg is történt, és azt is láthatják, hogy ennak igenis meglett az eredménye. Odébb tolódott a migráció és itt (Somogyban - a szerk.) is el fog készülni."

MTI Fotó: Sóki Tamás
MTI Fotó: Sóki Tamás
MTI Fotó: Sóki Tamás
MTI Fotó: Sóki Tamás

12:32

Újabb, 400 fős csoport tart Zákány felé. Őket vonattal hozzák át Horvátországból, majd csatlakoznak ahhoz a nagyjából 1500 illegális bevándorlóhoz, akik körülbelül 2 órája várnak arra, hogy elinduljanak Ausztria felé. A környéken továbbra is nyugalom van, több száz rendőr biztosítja a vasútállomás területét. 

10:45

Délelőtt megérkezett Hegyeshalomba az a menekülteket szállító vonat, amelyik hétfő este indult Barcsról - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A beszámoló szerint 1700-1800, de akár 2000 ember is utazhatott a 16 kocsiból álló szerelvényen, amelyet a nap folyamán még három követ, a következő várhatóan dél körül érkezik.

09:31

Ahogy feljött a nap, újabb migránsok érkeztek Zákány vasútállomására. A főként férfiakból álló, több száz fős csoport a zöldhatáron keresztül érkeztek Magyarországra. Őket valószínűleg Hegyeshalomra szállítják majd a 16 vagonból álló vonattal.


A horvátok azt mondták korábban a magyar hatóságoknak, hogy éjfél körül és hajnalban is várható bevándorlók érkezése Barcsra, azonban "megint nem az történik, amit a horvátok mondtak, ma már senki nem fog ide érkezni" - számolt be róla az M1 tudósítója.

Kedden várható, hogy újabb bevándorlókat hoznak Horvátországból Barcsra, a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz.

Zákánynál is nyugodtan telt az éjszaka. Éjjel 1 óra körül indult el az utolsó migránsokat szállító vonat, azóta alig történt valami a környéken. A rendőrök továbbra is készenlétben vannak, viszont jóval kevesebben mint az elmúlt napokban.

A helyszínen néhány közmunkás hangját lehet csak hallani, akik a bevándorlók hátrahagyott szemetét jöttek összegyűjteni.

Címkék: illegális bevándorlás, Zákány, Barcs, politika