Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap Balatonszabadiban, mert májusban feloszlatta magát a képviselő-testület a Somogy megyei településen.

Baumann Anita, a jegyzői teendőket az új testület alakuló üléséig ellátó ádándi hivatalvezető (a balatonszabadi polgármester tavasszal felmondott a jegyzőnek) az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy a polgármesteri posztra nyolcan jelöltették magukat: Tóthné Balogh Mária jelenleg ügyvezető polgármester, Onody Gyula, Vincze Péter Imre, Ressinka Imre, Kálmán András, Király Kálmán, Incze Domokos és Horváth Gábor. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Balatonszabadiban tavaly októberben négyen indultak a polgármesteri posztért. Akkor Onody Gyula és Vincze Péter Imre is megmérette magát.

A hat képviselői helyre tizenhatan pályáznak, közülük hárman a korábbi testületnek is tagjai voltak.

A polgármester- és képviselőjelöltek mindegyike független.

Sajtóhírek szerint a képviselő-testület azután oszlatta fel magát, hogy annak tagjai két ülésen, majd nyílt levélben is hiába szólították fel lemondásra Tóthné Balogh Mária (független) polgármestert, akivel állításuk szerint nem tudtak együttműködni. A feloszlatásról a hat képviselő egyhangúlag döntött, a polgármester nemmel voksolt.

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a 2978 lakosú Balatonszabadiban jelenleg 2427 szavazásra jogosult állampolgárt tartanak nyilván a névjegyzékben. Ők négy szavazókörben adhatják le voksukat vasárnap reggel 6-tól este 7 óráig.

Címkék: időközi, balatonszabadi, választás, politika