Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 12-ei választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani.

Somogy megye Látrány 1. szavazókörében meg kell ismételni az egyéni listás választást. 

Az önkormányzati választás után közzétett eredmény ellen egyszavazatnyi különbség miatt a szavazatok újraszámolását kérve nyújtott be fellebbezést egy, a függetlenekből álló hattagú képviselő-testületből éppen kiesett, szintén független jelölt.

A területi választási bizottság (tvb) helyt adott a fellebbezésnek, ám a szavazatok újraszámolásának eredményeként sem a fellebbező, sem az őt egy szavazattal megelőző jelölt nem került be a testületbe, hanem egy harmadik, ugyancsak független jelölt megelőzte mindkettőjüket, akinek 36 szavazattal többet számoltak, mint korábban.

A tvb határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelemről döntő Pécsi Ítélőtábla a korábbi és a szavazatok újraszámolása közötti "jelentős mértékű" eltérésre való tekintettel, valamint, mert "nem lehetett meggyőződni" arról, hogy a szavazólapokat előírásszerűen csomagolták, a két szavazókör egyikében - az 1-es számúban - elrendelte a képviselő-választás megismétlését.

A választáson 15 képviselőjelölt indul: 13 függetlenként, egy a Lungo Drom, egy pedig a Jobbik jelöltjeként.A Somogy megyei településen egy szavazókörben képviselőkre szavaznak vasárnap a megismételt választáson az ítélőtábla döntése alapján.

A választáson 15 képviselőjelölt indul: 13 függetlenként, egy a Lungo Drom, egy pedig a Jobbik jelöltjeként.

Egyébként még Baranya megyében Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselő-választás szavazását, Sumonyban az egyéni listás választás szavazását, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Ózdon mind a 37 szavazókörben a polgármester-választást.

A főváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, a Csongrád megyei Bakson pedig a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást kell megismételni.

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás szavazását, Heves megyében Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és egyéni listás, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkiséren a polgármester- és egyéni listás, a Nógrád megyei Cserhátszentivánban a polgármester-választás szavazását a Tolna megyei Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben a polgármester- és egyéni választókerületi választás szavazását.

A megismételt szavazások összesen 42 125 választópolgárt érintenek, őket az NVI a héten értesítő megküldésével tájékoztatja arról, hogy vasárnap megismétlik a szavazást.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket „lehúzzák” a szavazólapokról. Az NVI adatai szerint két jelölt lépett vissza október 12-ét követően.

A megismételt szavazások választási névjegyzékében ugyanazok szerepelnek, akik az október 12-eiben, kiegészülve azokkal, akik november 9-éig válnak majd nagykorúvá. Nem szerepelnek azonban a szavazóköri névjegyzékben azok, akik a megismételtetett szavazás napja után létesítenek lakcímet a szavazókörben.

Szavazni csakúgy, mint október 12-én, reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és a lakcím igazolása után.

Négy évvel ezelőtt 18, 2006-ban 13 településen kellett választást megismételni.

Címkék: megismétlik, urna, szavazás, politika