Más-más szabály vonatkozik a 10 ezer lélekszám alatti és feletti településekre. A kisebb településeken egyszerűbb a helyzet, ott az egyéni képviselőjelöltek a rájuk leadott szavazatok alapján kerülnek be a testületbe. A nagyobb városokban azonban létezik egy úgynevezett kompenzációs lista is, amely a testületekbe be nem jutó jelöltek szavazatait osztja szét.

Érdekesség az is, hogy a megyei jogú városok, így Kaposvár lakói sem szavazhatnak a megyei képviselőtestületek tagjaira.

- Az egyéb megyei települések választópolgárai választanak pártlistákról képviselőket és majd a megválasztott képviselők maguk közül választják meg a közgyűlés elnökét és alelnökeit - tudtuk meg Kéki Zoltántól, a kaposvári választási iroda vezetője.

A somogyi megyeszékhelyen 12 egyéni választókerület van, átlagosan 4500 választópolgárral. A szavazókörök száma most is 59 lesz, viszont négy helyütt ebben is lesz változás.

Egyéni képviselőjelölt az lehet, akit a választókerület választásra jogosult polgárainak legalább egy százaléka ajánlásával támogat. Polgármesternek pedig az jelölhető, aki az adott település választópolgárainak legalább két százalékától kapott ajánlást.

Címkék: önkormányzati, választás, ősz, politika