választás urna


A megyében még nincs meg a végleges indulók száma, több jelöltnél folynak még a vizsgálatok. Van, aki nem adta le ajánlóíveit, így akár 6 millió feletti bírságra is számíthat.

Gelencsér Attila a határidő előtt egy héttel elsőként adott le több mint tízezer aláírást. Egy jelöltnek 500 ajánlásra volt szüksége, amit hétfőn délután négyig adhatott le. A megye egyes számú egyéni választókerültében 38-an igényeltek ajánlóívet. Ebből egy jelölt nem vitte el, 17-en visszaadták az ajánlóíveket.

- Négy volt olyan, amelyikbe bírságolásra lehetett számítani, mert nem adták le az ajánlóíveket. Akik elvitték az ajánlóíveket, azoknak le is kellett adniuk az ajánlóíveket - mondta Sebestény Tamás, az egyes számú választókerületi bizottság elnöke.

Így összesen húsz jelölt szerepelhet az egyes számú választókerület szavazólapján. A sorsolás szerint első helyen Gelencsér Attila, a Fidesz jelöltje. Az utolsó helyen pedig Horváth Norbet András a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt jelöltje szerepel.

Azok, akik nem vitték vissza az ajánlóíveket határidőre, bírságra számíthatnak, akár 6 millió forintra is. A megyei területi választási iroda vezetője azt mondta: Somogyban egy esetben biztos, hogy kiszabják a legmagasabb bírságot, erről a választókerületi bizottságnak holnapig kell döntenie. Ezen kívül további vizsgálatok is zajlanak.

- Sajnos több helyütt megtörtént vagy hiányosan hozták visssza, vagy voltak ennék súlyosabb esetek, hogy 125 ajánlóívet elvittek és egyetlen darabot sem hoztak vissza, ezzel kapcsolatban részben megszülettek a bírságoló döntések, részben folyamatban vannak, a holnapi napig bezárólag meg fogják hozni a döntéseket - tette hozzá Vörös Tamás, a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

59-en biztosan indulnak az április 6-ai választások Somogy megye mind a négy egyéni választókerületében. 15 jelölt ügye még folyamatban van. Így legfeljebb 74 név szerepelhet a somogyi választókerületek szavazólapjain.

Kedden kisorsolta a Nemzeti Választási Iroda a szavazólapokon szereplő országos párt- és nemzetiségi listák sorszámát. Összesen, 44 párt képviselője indul. Van olyan kerület, ahol negyvenen is megmérettetik magukat. Így várhatóan óriási szavazólapokat nyomtatnak majd, hogy mindenki ráférjen.

Ide kattintva pedig elolvashatják a kaposvári jelölteket.

Címkék: választási, ajánlóív, sorrend, jelöltek, 2014, politika