A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró kerekasztal-beszélgetése előtt tartott sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője jelezte: "két olyan terület van, ahol a következő egy-két esztendőben az új magyar kormánynak szembe kell néznie Brüsszel támadásával, és valószínűleg kötelezettségszegési eljárással is, amitől nem kell megijedni". 

Az egyik ilyen a földkérdés, a másik pedig a rezsicsökkentés kérdése lesz - tette hozzá Rogán Antal, aki úgy vélekedett: "ha a magyar polgárok azt akarják, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amelyik mind földügyben, mind a rezsicsökkentés ügyben képes állni a sarat Brüsszellel szemben, akkor (...) a Fidesz-KDNP jelöltjeire és listájára kell szavazniuk".
Fazekas Sándor úgy fogalmazott: "megvédjük a földtörvényt és a magyar földet, a magyar gazdák lehetőségeit".

A vidékfejlesztési miniszter szerint ebben ki kell tartani, "meg kell harcolni azokat a vitákat, amelyek ránk várnak", de a magyar földtörvény, amely Európa egyik legszigorúbb földtörvénye, ki fogja állni a megmérettetést.
"A támadások pedig csak erősítenek bennünket abban, hogy kitartsunk az álláspontunk mellett" - jegyezte meg.

A magyar földtörvény a helyben lakó magyar gazdákat hozza olyan helyzetbe, hogy ők lehessenek a földvásárlók, és a föld magyar tulajdonban maradjon - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet igazgatója közölte: a legfrissebb, reményeik szerint csütörtökön nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatásuk szerint a Simon ügy hatására a baloldal támogatottsága az aktív szavazók körében érezhetően 24-ról 18 százalékra csökkent.

A közvélemény-kutatások a kormánypártok számára nagyon kedvező képet mutatnak - mondta a politológus. Hozzátette. "nincs kormányváltó hangulat, a fideszes tábor sokkal aktívabbnak látszik, mint az ellenzéki tábor, a baloldali választóknak a fele is arra számít, hogy a Fidesz fog győzni a választáson".

Címkék: antal, rogán, csökkentés, rezsi, politika, kaposvár