A 16 tagú testület 13 jelenlévő tagja közül tízen támogatták, hárman - Gyenesei István és Kövér István a Somogyért Egyesület, valamint Feigli Ferenc a szocialista párt képviselőjeként - nemmel szavazott.

Az önkormányzat 791 millió forint bevétellel számoló, a múlt évi 144 millió forint maradvánnyal együtt hiány nélkül tervezett költségvetéséből a működési célú kiadásokra 482 millió forintot, felhalmozási célú kiadásokra 453 forintot különített el. Ez utóbbit a megyeháza udvarán őszre elkészülő, kulturális rendezvényeknek helyet adó, turisztikai vonzerőt is jelentő Vigasságok tere kialakítására fordítják.

Az előterjesztésre nemmel szavazó Gyenesei István számára nem volt egyértelmű, hogy miből adódott a bevétel és a kiadás különbözetét kiegyenlítő múlt évi 144 millió forint maradványösszeg. Feigli Ferenc azt kifogásolta, hogy a területfejlesztési források nem jelentek meg a költségvetésben, továbbá annak a véleményének adott hangot, hogy a projekt-előfinanszírozásként kapott összeg, amely most maradványként jelenik meg az idei költségvetésben, hiányként mutatkozik majd a beruházás ez évi megvalósításakor.

Jakó Gergely (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke a maradvánnyal kapcsolatos felvetésre válaszolva kifejtette: több folyamatban lévő projektből is maradt pénze az önkormányzatnak, ebből áll össze a maradvány összege. Példaként említette, hogy egy decemberben megérkező előfinanszírozási pénzt nem is tudtak tavaly elkölteni, ezért került át az idei költségvetésbe.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) elnök a területfejlesztési forrásokat hiányoló kérdésre azt mondta: a 2014-20-as uniós ciklus partnerségi szerződését a kormány csak néhány hónap múlva írja alá, ezért nem is szerepelhet olyan összeg a költségvetésben, amelyről nincs szerződés.

Címkék: gelencsér, megye, 2014, közgyűlés, somogy, politika