Kaposváron pedig 1500 fővel kevesebben keresnek munkát. A somogyi nők foglalkoztatása is javult 3300 fővel, továbbá a 25 év alattiak közül 900, pályakezdők közül 352, 50 felettiek közül pedig 1100-al többen helyezkedtek el. Gelencsér Attila szerint a foglalkoztatás javulása a kaposvári cégeknek és a kormány munkahelyvédelmi programjának is köszönhető.

- A bérek emelkedésének szintje olyan mértékű volt Somogyban, hogy majdnem a dobogóra tudtunk ugrani, negyedikek lettünk országosan, vagyis nem egyszerűen 6000 munkahellyel több van Somogyban, hanem  több fizetés is jár a munkáért - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila.

gelencsér


"Ezt a folyamatot segítette a Kométa megmentése, mikor a nehéz helyzetben lévő húsipari cégben kétmilliárd forintos befektetéssel tulajdonos lett Kaposvár önkormányzata, s ezzel 900 család megélhetését biztosítja" - hangsúlyozta Gelencsér Attila. A folyamat nem állt meg, hiszen újabb munkahelyek várhatók az egykori gépjárműipari cégnél, a NABI-nál, ahol a török tulajdonos komoly fejlesztéseket tervez, de bővít és dolgozók felvételét tervezi több kaposvári vállalkozás is.

A megyegyűlés elnöke az országos adatokat sorolva kiemelte, hogy egy év alatt több mint százezerrel nőtt azoknak a száma, akik munkából élnek meg Magyarországon, a foglalkoztatottak száma a negyedik negyedévben meghaladta a négymilliót, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent.

A nők foglalkoztatása országosan 22 éves csúcsra emelkedett: a tavalyi adatok ismeretében biztosan 52,3 százalék fölé kerül - hangsúlyozta, hozzátéve: Somogyban több mint 3300-zal több nő dolgozik, mint egy éve.

A politikus arról is beszámolt, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben megcélzott korcsoportokban, azaz a 25 év alatti és az 50 év felettiek körében is nőtt a foglalkoztatottak száma a megyében. Az előbbiek közül 900, míg az idősebb korosztályból több mint 1100-an találtak munkát. Az Első munkahely garancia program révén is csökkent tavaly a megyében a munkanélküliség, ugyanis ennek keretében 352-vel több pályakezdőt foglalkoztatnak.

Gelencsér Attila szólt arról is, hogy sajnálatosan sokan leszólják a közmunkát, lenézik a közmunkásokat. "Ezek az emberek nem veszik figyelembe azt, hogy bizony vannak olyanok, akik munkából szeretnének élni, nem segélyből" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, ez volt az egyik legfontosabb célja a kormánynak, amikor döntött erről a programról.

Címkék: gelencsér, kormány, munka, politika, somogy, kaposvár