Szita Károly a Megyehét keretében vette át az elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetőjétől, Kisgyőri Rolandtól és a Napkerék Egyesület elnökétől, Bogdán Imrétől. A díjra a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház terjesztette fel a minisztériumhoz Kaposvár polgármesterét.

szita


- Kaposvár mindig is azon dolgozott, hogy minden városlakó egyenlő eséllyel élhessen. Amikor akadálymentesítünk, nemcsak azokra gondolunk, akik kerekesszékkel élnek, hanem idősebb polgárainkra, a kismamákra is, akiknek éppúgy fontos, hogy meg tudják közelíteni közintézményinek, mint azoknak, akik valamilyen fogyatékkal élnek - véli Szita Károly.

Kaposvár tavaly nyerte el a Kiváló Európai Desztináció Díjat, amelyet azért kapott, mert a fogyatékkal élő turisták számára is elérhetőek a város nevezetességei.

Ezen kívül az önkormányzat olyan esélyegyenlőségi programot készített, amelynek keretében megvizsgálta valamennyi ­ városunkban élő ­ hátrányos helyzetű társadalmi csoport jellemző problémáit. Felmérte, hogy a romák, a gyermekek, a nők, az idősek és a fogyatékkal élők a teljes lakossághoz viszonyítva milyen lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi, szociális mutatókkal rendelkeznek és ezek kapcsán milyen nehézségekkel küzdenek.

Intézkedési tervet dolgozott ki, amely alapján kezeljük a feltárt problémákat. Évente kétmilliárd forintot szánunk erre a feladatra. Ennek része a romáknak szóló ösztöndíjrendszer és az is, hogy a rászoruló kismamák ingyen utazhatnak a helyi buszjáratokon.

Címkék: Szita, Károly, díj, polgármester, politika, Kaposvár