Kaposváron 2868 idős ember él. Őket keresik fel jövő héten a segítők, akik megbízólevelet és fényképes igazolványt kaptak a várostól. Felajánlják munkájukat, s ha azt kéri az idős, akkor naponta visszajárnak majd hozzá. Negyven középfokú végzettségű, jelenleg munka nélkül élő embert választottak ki a feladatra.

- Bevásárolnak, kitakarítanak, kiváltják a receptet, vagy akár egy jót beszélgetnek majd vele. Nekünk fontos, hogy mindenki érezze: Kaposvár senkit sem hagy magára – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester.

- Jelenleg 475 ezer 80 év feletti ember él hazánkban, s számuk évről-évre nő. Kötelességünk róluk gondoskodni, őket segíteni – hangsúlyozta a program gazdája, Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla. Az idősügyi miniszteri biztos elmondta: a belügyminiszter segítségének köszönhetően 377 közfoglalkoztatottat tudnak bevonni a szeptemberben induló programba.

– Míg 2009-ben a Bajnai kormány elvett egy havi nyugdíjat az idősektől, úgy 2010-től megváltozott az időspolitika. A Fidesz kormány alapelve volt, hogy az átalakításoknak és megújításoknak csak nyertesei lehetnek a nyugdíjasok. Így maradhatott meg a nyugdíjak reálértéke, s őket segíti a rezsicsökkentés is – mondta Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

A Segítő Kezek Programot május végéig támogatja az állam. Kaposvár polgármestere ugyanakkor hangsúlyozta: a város ezt követően sem hagyja magára az időseket és folytatja a programot.

Címkék: kezek, károly, segítő, szita, idős, politika