Gyurcsány Ferenc hivatalos Facebook oldalán számol be az ellenzéki oldal uralkodó állapotokról, és egy lehetséges MSZP-DK összefogásról. Mint kiderül: a Demokratikus Koalíció egy 9 pontban összefoglalt elvi javaslattal fordult a szocialistákhoz, amelyre eddig még nem kaptak választ. Olvassa el a teljes bejegyzést:

"A Fidesz nem egyenlő az országgal, az MSZP és az E14-PM nem egyenlő az ellenzékkel. Mi ezt így gondoljuk.

Ellenzéki összefogást sürgetünk. Minél teljesebb, annál jobb. És amikor ellenzéki összefogásról beszélünk, akkor ezalatt nem csak azt értjük, hogy minden ellenzéki pártnak, mozgalomnak helyet kell kapnia, hanem sokkal inkább arról, hogy nem kell feladni a végső célt, hogy közös miniszterelnök-jelölt, közös lista és közös egyéni jelöltek legyenek. Az MSZP és az E14-PM persze nem ebben állapodott meg. Tudjuk. Tudjuk és tudomásul vesszük. Ehhez alkalmazkodunk. Mert reálpolitikusok vagyunk. Nem a megállapodás felnyitását javasoljuk – ezt csak az MSZP kérhetné, ha erre igénye volna –, hanem a szorosabb együttműködés lehetőségének fenntartását. Ha megy, jó, ha nem, mit tehetnénk.

Napok óta üzenetek érkeznek, pletykák keringenek a sajtóban, hogy mit akarhat az MSZP. Állítólag pár listás hely, pár, inkább nem nyerhető egyéni körzet jutna szerintük a DK-nak. És szégyenlősen sejtetik, hogy Gyurcsány nem indulhat. Utalnak rá, de nem mondják. Ahogy tegnap a tárgyalásokon sem. Még csak hasonlót sem.

Ehelyett elénk tették az E14-PM-mel kötött politikai megállapodást, és azt kérték, hogy nyilatkozzunk arról, hogy azt elfogadjuk-e. Ott helyben mondtuk, hogy igen. Ők írásos választ kértek. Azt ma megkapják. A szóban kifejtett álláspontunkkal egyezőt.

Mi nem akartunk számháborút folytatni. A megállapodást megalapozó elvi javaslatokat vittünk kilenc pontban összefoglalva. Javaslatunk nyilvános, ezer helyen megtalálható az interneten és bőven idéz belőle a nyomtatott sajtó. Egyebek között azt javasoljuk, hogy olyan arányban kapjunk jelöltállítási jogot, amilyen arányban az ellenzéken belül bennünket támogatnak a szavazók. Szerintünk ez fair indítvány. Ha nem jó, akkor mondjanak más alapelvet partnereink. Meg azt is javasoltuk, hogy a megállapodó felek maguk dönthessenek arról, hogy a nekik jutó helyeken kit indítanak. Lehet ezzel is vitatkozni, nyilván megfontolható más javaslat is. És mivel pártszövetségről van szó, azt indítványoztuk, hogy a listát a két párt egy-egy képviselője vezesse azzal, hogy a listavezetőt az MSZP jelölje. Persze ezzel is lehet vitatkozni, nyilván meghallgatunk más javaslatot is.

Személyekről nem volt szó.

Javaslatunkra az MSZP nem tudott válaszolni, azt kérték, hogy azt megbeszélhessék az elnökséggel. Ezt természetesen méltányolható. Várjuk az MSZP válaszát, és akkor folytathatjuk. Annak reményében, hogy lesz megállapodás. Lesz közös MSZP-DK lista, és végül lesz győzelem is."


Címkék: mesterházy, gyurcsány, facebook, mszp, politika