A legtöbb gondozott indulatos cselekményeinek oka a rossz gyerekkori élmények.

Kulccsal zárják a folyosókat a Zita nevelőotthonban. Nem csak ajtókon, az ablakokon is rács van. A bejáratnál pedig kamerával figyelik az épületet - hangzott el ma a gyermekvédelmi igazgatóság kerekasztal beszélgetésén.

- Ide olyan gyerekek kerültek, akik saját maguk követnek el olyan súlyos magatartási problémákat, amivel a társaikat veszélyeztetik, vagy önmagukra veszélyesek. Vagy az iskola, intézmény már nem tudja tolerálni a viselkedésüket - mondta a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója, Huber Éva.

Több mint 30, 14 év feletti gyerek él itt. Köztük Vikor is. A 17 éves fiú 2 éves kora óta él nevelőotthonokban.

- Mennek itt a balhék, de nem annyira mint szokott, szerintem kevesen vagyunk azért - tette hozzá Baranyai Viktor.

A Zita otthonban egy fiú három éve terrorizálta, bántalmazta társait. Volt olyan eset is, amikor egyik társuk koldulásra kényszerítette a gondozottakat. Ha nem engedelmeskedtek megütötte őket.  

- Az összbűncselekmények 70% vagyon elleni bűncselekményekből kerül ki, ami a saját korcsoportra is igaz, gyermekek és gyermekek közt, elsősorban a lopás és a kifosztás - mondta a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság áldozatvédelmi referense, Illésné Óvári Heléna.

Nem a nevelőotthonok környezete, hanem az oda került gyerekek előélete okozza a legtöbb problémát a szakemberek tapasztalatai szerint. Sokukat bántalmazták, ami kihat későbbi életükre.

- Indulatvezérelt magatartás következményeként ajtókat törnek, üveget törnek be, itt nem a tudatos károkozás a cél, hanem arra utal, hogy súlyos pszichésen és mentálisan zavartak a gyerekek - mondta a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Troszt Éva.

A nevelők szerint az otthonban élő fiatalok az utóbbi időben jellemzően kevesebb, ugyanakkor súlyosabb bűncselekményeket követnek el az intézmény falain kívül.

Címkék: fosztogatás, nevelő, otthon, rablás, lopás, politika