A horvát közszolgálati rádió és televízió tájékoztatása szerint a zágrábi megyei bíróság nem jogerős döntése ellen benyújtott fellebbezésről a legfelsőbb bíróság tanácsa később teszi közzé döntését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a volt horvát miniszterelnök-helyettest Kaposvárott halálos közúti baleset okozása miatt egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték novemberben. Miután az elítélt azt kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság januárban megvizsgálta, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A háromtagú bírói tanács zárt tárgyalásán nem jogerősen megerősítette a magyar bíróság ítéletét, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől Cacicot.

Az elsőfokú ítélet ellen Cacic védői az emberi jogokról szóló európai konvenció, valamint az elítélt személyek átszállításáról szóló nemzetközi egyezmény megsértésére hivatkozva fellebbezést nyújtottak be. Rajko Mlinaric védőügyvéd indoklása szerint jogsértő, hogy védencét nem hívták meg a zágrábi megyei bíróság elsőfokú döntéshozó ülésre.

A védelem továbbá úgy értékelte, hogy a horvát bíróság ítélete szigorúbb a Magyarországon kiszabott büntetésnél. Szerintük míg a magyar bíróság döntése alapján Cacic a büntetés felének letöltése után azonnal szabadlábra helyezhető, addig a horvát ítélet értelmében a feltételes szabadon bocsátást csak a büntetés felének letöltése után bírálják el.

Rajko Mlinaric és Cedo Prodanovic ügyvédek azt is kérték, hogy Radimir Cacic veterán múltjára való tekintettel a legfelsőbb bíróság csökkentse a járművezetéstől való eltiltás három évben meghatározott büntetés mértékét.

Cacic nem vett részt a szerdai tárgyaláson. A legfelsőbb bíróság döntését a felek a megyei bíróságon keresztül fogják megkapni - tette hozzá honlapján a (HRT).

Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le a büntetést, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulást, ha nem lenne elégedett a horvát bíróság döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettesnek mégis Magyarországon kellene letöltenie büntetését.

Radimir Cacic a kaposvári jogerős ítélet kihirdetése után novemberben lemondott miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról, március végén pedig távozott a Horvát Néppárt (HNS) elnöki tisztségéből is.

(mti)

Címkék: cacic, dönt, elhalaszt, bíróság, horvát, politika