A politika, a bűnözés, a titkosszolgálatok és az összeesküvés-elméletek iránt fogékonyak bizonyára képben vannak a Laborc-Portik ügy részleteivel. Már, amennyit időszerűen tudni lehet az öt évvel ezelőtti történésekről. Írásunkban az elmúlt napok sajtóhíreit próbáljuk rendszerbe foglalni.

Mi történt?

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával azért, hogy a tőle származó terhelő információkat elsősorban a nyilvánosság előtt felhasználja - derült ki a 2008 júniusában a titkosszolgálat által rögzített hangfelvételek anonimizált leirataiból, amelyet tegnap azután hoztak nyilvánosságra, hogy a dokumentumok titkosságát az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn feloldotta. A hangfelvételek leirataiból kiderül, hogy Portik Tamás félt a kormányváltástól, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az említett dokumentumokban itt és itt böngészhet.

A találkozókra fővárosi vendéglátóhelyeken került sor, amelyeken rajtuk kívül még két másik ember is részt vett.

Találkozó I.: kapcsolati háló, elkötelezettség és korábbi bűnesetek

Az elsőn Portik Tamás azt állította, hogy az általa jobboldali rendőrségnek nevezett Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) többször is arra akarta rávenni, hogy baloldali politikusok és mások ellen valljon, "a régi olajügyek és bármi más terén". Részletesen ismertetett egy esetet, amely szerint az NNI-t korrumpálta a szervezett bűnözés. Utalt arra, hogy ezzel és a rendőrség megkereséseivel kapcsolatban kérné Laborc Sándor segítségét. Portik Tamás többször kitér arra, hogy elkötelezett a baloldal mellett.

A 2006-ig tíz évig külföldön élő Portik arról is beszélt, hogy mivel tudná támogatni a baloldalt. "Erős baráti körét" és több internetoldalát felajánlja; az utóbbiakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: azokon keresztül "durván 2,5-3 millió emberhez" jut el, a kétmillió regisztrált tag "talán így választások környékén nem jön rosszul".

Laborc Sándor a Portik Tamás kezdeményezésére létrejött találkozón azt mondta: "Szeretnénk rendet. És ha ebben közös nevezőt találunk, az nagyon jó lenne." Többször hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni, "mit lehet kihozni" ebből az együttműködésből.

A június 23-ai első találkozón a résztvevők hosszan beszélgettek egyes befolyásos politikusokról, rendőri vezetőkről, közszereplőkről, a rendőrség állapotáról, korrupciós ügyekről, kétes üzletekről. Szóba kerültek a móri bankrabláshoz fűződő rendőrségi nyomozás ellentmondásai és Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása is.

Laborc Sándor, miután egyedül maradt kísérőjével, megjegyezte: Portik "nagyon jól tudja, hogy ha a másik oldal győz, akkor neki annyi".

Találkozó II.: tabuk nélkül virágnyelven

A második, június 26-ai találkozón négyen vettek részt a leirat szerint. Ekkor Laborc Sándor elmondta, milyen típusú információkat vár Portiktól: "alapvetően az a felület érdekel, ahol a politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak." Portik hozzátette: "esetleg rendőrök", amivel a nemzetbiztonsági hivatal vezetője egyetértett.

Laborc részletezése szerint bármi jó, ami "gyorsan fogható és körbejárható". Így folytatta: "ez bármelyik felület, tehát érdekes az, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábszerrel (…), médiafelülettel, akár kupiba elvinni (...) Minden ilyen dolog érdekel, és bárkire". Portik kérdésére, hogy készüljön-e felvétel a "kuplerájban", azt válaszolta: "ez egy jó megoldás".

Laborc Sándor hangsúlyozta, nem abban érdekeltek, hogy az információkat "eltegyék". "Ha valamit elkezdünk, akkor végig fogjuk csinálni" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a terhelő információkat nem saját célokra használnák fel, a cél azokat "bevinni a közéletbe".

A megbeszélésen felmerült, hogy ha olyan információ kerül a látóterükbe, amelynek a nyilvánosságra hozatala "kockázatos" - mint az, hogy kinek ment pénz a politikai szférában -, akkor azt nem "viszik be a rendszerbe". Portik megjegyezte: "dolgozni kell, és ha bejön tízből egy, már megéri".

Laborc Sándor elmondta: egyértelművé teszik, hogy mi az, amibe nem tudnak "belenyúlni". De, mint hangsúlyozta, "nincsenek tabuk".

Portik Tamás ezen a találkozón beszámolt a korábbi alkalommal is említett, az NNI és a szervezett bűnözés kapcsolatára utaló esetről, beszélt arról, hogy be akarták szervezni besúgónak. Megnevezett egy szerinte korrupt bírót, valamint megemlítette a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egy dolgozóját, akinek havi egymilliót fizetett. Hozzáfűzte: "1-1 milliót mindig adtunk rendőröknek, vámosoknak, meg hát önöknek". Arról is beszámolt, hogy ő elsősorban azért ismeri a főügyészt, mert az "világéletében hajtotta a Rákóczin a prostikat".

Portik hangsúlyozta, nem ért egyet a jobboldallal. "Sem a szívem, sem a lelkem nem húz oda, mindig is a baloldalnak dolgoztam" - hangsúlyozta. Aláhúzta: "amit önök mondanak, én bármit százötven százalékig elhatároztam… Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg".

Arról is beszélt, hogy ha a 2010-es választásokon nem az MSZP nyer, akkor "az első dolog az lesz, hogy engem el akarnak vinni". A titkosszolgálat vezetője erre úgy reagált: akkor lehet, hogy őt is. Portik felvetésére, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz győz a választásokon, Laborc Sándor azt mondja: "még mielőtt bármi lenne itt, helyre kell rakni a dolgokat."

A találkozón Laborc Sándor megadott egy telefonszámot Portiknak, amin tarthatják a kapcsolatot, de a hivatalvezető arra utasítja Portikot, hogy csak a jövőbeli találkozókat beszéljék meg azon keresztül, vagy sürgős esetben használják, "virágnyelvet" használva.

Visszhang - Laborc: a lényeg a festék mögött van

Laborc Sándor, a napokban nyilvánosságra került beszélgetés egyik résztvevője szerint az anyagból kitakarták a lényeget, írja a Népszava. A volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a lapnak úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik.

Laborc Sándor azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak több helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít. Laborc úgy gondolja szakmailag helyesen járt el, bárkit, politikust vagy bűnözőt is meg kell hallgatni, ha lényeges információt akar adni a szolgálatoknak. A Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetője azt is hozzátette, a beszélgetéskor Portik semmiféle bűncselekmény miatt nem volt elítélve.

Laborc Sándor:

Laborc Sándor NBH


Visszhang - Fidesz: a baloldali kormányok, ha kellett, akár az ördöggel is cimboráltak

Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet "évekig próbáltak eltussolni". A találkozón elhangzottakat szakértők vizsgálják, hogy azok milyen bűncselekmények gyanúját vethetik fel.

Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezte, hogy a Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet is tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc "saját szakállára" találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy "végrehajtott egy feladatot". A bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - mondta a politikus, aki szintén tagja a testületnek.

A megbeszélésekből levonható legfontosabb tény, hogy "az alvilág egyik vezére megpróbálta segíteni a baloldalt a 2010-es választási győzelemhez. Az is kiderül, hogy az akkori kormányzat nem mondott nemet erre az együttműködésre" - vélekedett a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja, hozzátéve: Laborc Sándor azzal bízta meg Portik Tamást, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezető politikusaira nézve terhelő információkat. Kocsis Máté szavai szerint ma már biztos, az alvilág a baloldali kabinetek idején összejátszott a titkosszolgálatokkal, és "a baloldali kormányok, ha kellett, akár az ördöggel is cimboráltak".

Visszhang - Szilvásy: nem volt lejáratás, nem volt motiváció

Szilvásy György szerint semmiféle politikai motivációjuk nem volt Portik Tamás és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója találkozóinak, ugyanez nem mondható el az ügy kiszivárogtatásáról és a hangfelvételek leiratainak nyilvánosságra hozataláról. A Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere ezt kedden mondta az MTI érdeklődésére.

Szilvásy György kiemelte: a beszélgetések korántsem arról szóltak, amit a sajtó egy részének előzetes interpretációi sugalltak, azaz nem egy bűnözőtől próbált a kormány titkosszolgálata a politikai ellenfelekre nézve terhelő, kompromittáló információkat gyűjteni vagy pláne kreálni.

A volt miniszter azt mondta, a találkozók előzménye az volt, hogy egy korábbi ismerőse jelezte: Portik Tamás a közhatalom és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokról tudna információval szolgálni. Ekkor - mint minden ilyen esetben - a NBH-hoz tette át az ügyet - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő kormánytagként elődeihez és utódaihoz hasonlóan hetente kapott információkat kormánypárti és ellenzéki politikusokkal, ügyészekkel, bírókkal, magas rangú rendőrtisztekkel kapcsolatos "gyanús körülményekről".

A volt miniszter szerint nem volt politikai motiváció az ügyben, amit az is bizonyít, hogy a titkosszolgálati eszközökkel szerzett információkból semmit nem használt fel az akkori kormány politikai riválisai lejáratására.

Visszhang - MSZP: megdöbbentő, ami történt

Megdöbbentőnek nevezte Mesterházy Attila MSZP-elnök a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat. Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy bárki politikai céljai érdekében próbálja felhasználni a titkosszolgálatokat, vagy hogy bűnözőket biztasson ellenfelei lejáratására.

Hozzátette: elképzelhetetlen, hogy az MSZP ilyen eszközökhöz nyúljon, bárkit erre bátorítson, vagy akár csak olyan érzetet keltsen, amely miatt bárki úgy gondolhatja, ez segítséget jelent a szocialistáknak.

Visszhang - Együtt-PM: Bajnai idején menesztették Laborcot

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a Fidesz kommunikációs igazgatójának sejtetésével ellentétben a Bajnai-kormány időszakában Laborc Sándornak már nem volt alkalma politikai befolyásával visszaélni, hiszen őt éppen Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején távolították el hivatalából.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez annak érdekében, hogy kiderüljön, az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Visszhang - DK: zagyvaság a kitakart leirat

A Demokratikus Koalíció (DK) zagyvaságnak tartja a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat, ezért az ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy anonimizálás nélkül tegye közzé a történteket bemutató teljes és valós dokumentációt.

Erről Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt független országgyűlési képviselője beszélt kedden az MTI-nek. A politikus emellett arra kérte a kabinetet, hogy a "tisztánlátás" érdekében hozza nyilvánosságra az UD Zrt.-hez köthető lehallgatások teljes dokumentációját, valamint a játékgépek betiltásával kapcsolatos kormányzati anyagok egészét is.

Visszhang - LMP: további vizsgálat szükséges

Az LMP véleménye szerint tovább kell vizsgálni a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozó hátterét, mert nincs kizárólagos bizonyíték arra, hogy egyedi esetről lenne szó – mondta Mile Lajos kedden az MTI-nek.

Mile Lajos felhívta a figyelmet: tavaly éppen ő kezdeményezte, hogy a bizottság tűzze napirendjére az alvilág és a titkosszolgálatok közötti lehetséges kapcsolatrendszer feltérképezését és alakuljon egy ténymegállapító munkacsoport; ezután jött létre egy vizsgálóbizottság, amelyik megállapította, hogy a dokumentumok minősítésének feloldása nem tartalmaz kockázatokat.

A politikus hangsúlyozta, a megismert iratok alapján nincs kizárólagos bizonyíték arra, hogy a Portik-Laborc-találkozó egyedi eset lett volna és az sem zárható ki, hogy ez a találkozó nem egy régibbi keletű összefonódás eredményeként jött létre.

Az egyelőre nem ismert, hogy kik rögzíthették a találkozókon elhangzottakat, de ez is kiderülhet a későbbi vizsgálatok során – válaszolta az MTI kérdésére Mile Lajos.

Visszhang - Jobbik: külföldi tőke, alvilági körök

A Jobbik véleménye szerint a baloldal a külföldi tőkére és alvilági körök segítségére alapozva próbálta megakadályozni a kormányváltást és megtartani hatalmát.

Volner János frakcióvezető-helyettes ezt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette ki. Egyfelől utalt arra, hogy a Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány nyilvánosságra hozta támogatóinak névsorát, amelyben a legnagyobb összeggel az amerikai Center for American Progress szerepel.

Az ellenzéki politikus szerint ezekből a jelekből teljesen nyilvánvalóan látható, hogy a Fidesz kormányváltását a baloldal úgy próbálta megakadályozni, hogy "részben külföldi tőkére alapozta saját hatalmának megtartására, részint pedig (...) alvilági körökre".

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy minél több adatot hozzon nyilvánosságra ezekről az ügyekről, hogy az emberek lássák, kik vezették ezt az országot nyolc éven keresztül – jelentette ki.

Felszólította a pártokat és a politikai szervezeteket, hozzák nyilvánosságra, hogy milyen állami tulajdonban vagy résztulajdonban lévő szervezetektől kaptak az elmúlt években támogatást és az állami vállalatoktól kapott pénzeket fizessék vissza.


Címkék: bal, Laborc, Portik, titkos, jobb, politika, rendőrség