Új utak, új lehetőségek, új munkahelyek, az egyéni életkörülmények javítása, ezt ígérték Somogy megye Fidesz-es képviselői 2010-ben. Félidőhöz ért a kormányzati ciklus, lássuk mi teljesült - kezdte sajtótájékoztatóját az MSZP megyei elnöke, Harangozó Gábor.  

Hozzátette: új utak nem épülnek, a kampányban beígért M67-es út, Dombóvár-Kaposvár vasútfejlesztés sehol. A korábban megkezdett beruházások befejezésén túl új beruházások nem indultak. Új utak kapcsán maximum Gelencsér Attila Azuri szigeteki kirándulásáról beszélhetünk.

Új lehetőségek csak KÖZGÉP, földmutyi és az állami korrupció Fidesz-es köreinek teremtődtek. Vállalkozások tízezrei mennek csődbe.
Teljesen kiürítették, lenullázták a megyei önkormányzatot. Se ember, se pénz, se feladat - tette hozzá az országgyűlési képviselő.  

Harangozó Gábor szerint munkahelyek is csak a haveroknak adódnak. Indoklás nélkül ezreket bocsájtottak el a közszférából, majd Fidesz katonákkal töltötték fel a közintézményeket. A közszférában első helyen ma már nem a szakmai tudás, hanem a párthűség szerepel. 30.000 ember van munka nélkül Somogy megyében. A Balaton-parti településeket leszámítva 30 % fölötti munkanélküliség jellemzi a megyét, azaz minden harmadik aktív korú ember munkanélküli.

Az egyéni életkörülmények javításában sikerült eredményeket elérni, hiszen a cinikus egykulcsos adórendszernek köszönhetően a magas jövedelműek nettó keresete jelentősen nőtt, így pl. a kilenc Somogy megyei Fidesz-es országgyűlési képviselő havi jövedelme nettó 207.000,- Ft-tal nőtt átlagosan. Ha mást nem is, az ő egyéni életkörülményeiket sikerült javítani - mondta a megyei elnök.  

Az elmúlt két évet a leépülés időszakának nevezte.  Leépült a jogállam, a gazdaság, a munkahelyek, az oktatás, az egészségügy, a szociális rendszer, vállalkozások ezrei mentek tönkre. A Fidesz Magyarországában három dolog épül: a Simicska-Nyerges birodalom, vagyis a „KÖZGÉP-osztály”, a Horthy kultusz és a focistastadionok.

A brutális tandíjról is beszélt, amit költségtérítés címen vezettek be. Ezzel elzárták a kitörés lehetőségét az alacsonyabb keresetű családok gyermekei elől.

Az egekbe szöktek az üzemanyagárak, a törlesztő részletek, az élelmiszerárak egyre többen nem tudják fizetni a közüzemi számlákat. Jön még a sárgacsekk adó, telefonadó. A kormány 25 hónap alatt 25 új adót vezetett be. Minden hónap egy újabb megszorítás.

Elvették és elköltötték a nyugdíjpénztári megtakarításokat, és azt tervezik, hogy a nyugdíjak egy részét utalványban fizetik ki - tette hozzá Harangozó Gábor.

Szerinte a Fidesz nem hajlandó foglalkozni az emberek mindennapi gondjaival, megélhetésével. Az MSZP készen áll arra, hogy helyreállítsa mindazt, amit a Fidesz az elmúlt két évben lerombolt.

A kormány káros, ostoba ötletelése helyett többkulcsos, igazságos adórendszert vezetünk be, így a kispénzűek helyett a jómódúak viseljenek majd több terhet. Kiszámítható gazdaságpolitikával helyreállítjuk a megélhetés biztonságát és a hazánk iránti bizalmat. Helyreállítjuk a munka becsületét, a dolgozókat védő Munkatörvénykönyv is készül. Valódi munkahelyteremtésbe kezdünk. A kis és középvállalatoknak megfizethető, tisztességes adórendszert vezetünk be a mai elviselhetetlen adó és káosz helyett - zárta sajtótájékoztatóját a megyei elnök.

A Fidesz megyei elnöke Jakó Gergely erre reagálva azt mondta: a kormány sokat tett a szocialista vezetés helyett is. Jakó Gergely szerint ugyanis sok olyan intézkedést hoztak, amit már hat évvel ezelőtt meg kellett volna tenni.

Nagyobb önmérsékletre szeretnénk inteni őket, mert nem hiszem, hogy két év munkáját kellene összehasonlítani egy olyan tevékenységgel, amiben az emberek döntöttek már. Kétharmados többséggel jutott hatalomra a Fidesz valószínűleg azért, mert olyan döntések születtek az elmúlt nyolc évben, aminek a következtében leváltották a szocialista kormányt - tette hozzá a Fidesz megyei elnöke.

Címkék: politikája, félidőben, értékelt, Fidesz, MSZP, kormány, politika