Nézze meg a videót!

11.20

Napirendre vették a Budapest-Kaposvár vasútvonal előterjesztését. Szita Károly elmondta: ez stratégiai kérdés, ami mögött ki kell állni. Így létrejöhetne egy tengerpari összeköttetés is, amelyre horvátokkal együtt lehetne pályázni. Valamint azt szeretnék elérni, hogy a Dombóvár-Kaposvár szakasszal együtt, a MÁV egy közvetlen átszállás nélküli vonatpárt is működtessen Kaposvár- Budapest között.

Interpellációk:

Gelencsér Ferencné fideszes képviselő elmondta: a Badacsony utcából jelezték felé, hogy egy család nem kötött rá a csatornára, és tudomásul vette a terhelési díjat is, mivel ebben az utcában nehéz a csatlakozás a terepviszonyok és az anyagi körülmények miatt. A probléma nem egyedüli. A képviselő ezért megkérdezte, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akiknek nincs pénze rákötni a vezetékre, és a talajterhelést sem tudják kifizetni?

Kéki Zoltán címzetes főjegyző válaszul elmondta: sok rákötési akció volt már. 2004-2009 között a város 60 millióval támogatta, a nehezebb körülmények között élő családokat. 2012-ben 100 százalékos támogatásra nincs országos lehetőség, de segíteni azért tudnak.

Kiss Tamás jobbikos képviselő az izraeli nagykövet május 31.-i látogatása kapcsán megkérdezte: Miért Izraellel keresünk kapcsolatot, miért nem közelebbi országokkal? Ha mégis Izrael, akkor mikor épül az első kibuc és mikor érkeznek az első telepesek?

Szita Károly válaszában kifejtette: az elmúlt években számos országgal álltak kapcsolatban. Idén eddig mindössze a cseh, izraeli, indiai, amerikai, francia és holland diplomatákkal tárgyaltak...

11.00

Áder János Schweitzer József inzultusa után közzétett felhívásához csatlakozik a testület. Szita Károly arra kérte a képviselőket, hogy egyhangúlag csatlakozzanak.

Pintér Attila elmondta: lehetne egy kicsit magyarosabban is fogalmazni a csatlakozó levelet, de természetesen támogatja.

Kiss Tamás jobbikos képviselő úgy vélekedett: álszent színjáték ez az egész. Hozzátette: a testület miért nem tett elítélő támogatást, akkor amikor megtámadták a mesztegnyői plébánost, vagy amikor a cigányok azt kiabálták a magyaroknak, hogy „megdögletek parasztok”. Úgy vélte: igenis létezik kettős mérce az országban. Ugyanakkor nem az a baja, hogy most nyilatkozatot tesznek, hanem az hogy eddig nem tettek.

A közgyűlés 15 igen szavazat, és 1 tartózkodás ellenében elfogadta az előterjesztést.

10.50

A három kiemelt sportszervezet,és a BITT Kaposvári Női Röplabda Klub idénybeli tevékenységének értékeléséről, a 2012-2013. évi bajnokságra vonatkozó elképzeléseiről és támogatásáról tanácskoztak a képviselők.

Szita Károly elmondta: nem volt könnyű egyik sportegyesületnek sem ez az időszak. Ennek ellenére mindegyik csapat jól teljesített. A Rákóczinak volt olyan időszaka, amikor majdnem kiesett, de aztán mégis feljebb végzett. Ezért gratulál nekik. Elmondta: a csapatban 10 saját nevelésű játékost foglalkoztatnak, és reméli, hogy a héten már lesz új edző is.

Mind a 4 klubnak elmondta: reméli, hogy a következő bajnoki évben nem az adósságokat törlesztik majd a csapatok, mert azt nem fogja tudni finanszírozni a város. A polgármester gratulált a Kométa győzelméhez. Elmondta: a Fino továbbra is a röplabdacsapat mellett marad, annak ellenére, hogy többe kerül, mint amire számított a cég. A Bitt pedig egyetlen sikeres női csapat. Hozzátette: a város összesen 95 millióval támogatja a csapatokat, valamint plusz eredményességi támogatást helyezett kilátásba.

Dér Tamás fideszes képviselő köszönetét fejezte ki, és gratulált a csapatoknak. Ugyanakkor megkérdezte, hogy mit tesznek azért, hogy a nézőszám emelkedjen, és mit eredményezne egy nemzetközi siker?

Orosz Ferenc elmondta: az idei jó röplabda eredmények lépésről-lépésre növelték a nézőszámot, valamint megszólították az iskolákat is.

Monok Tibor a Kaposvári KK ügyvezetője elmondta: nézőszámot akkor lehet növelni, ha jól játszik a csapat. A klubnak pedig már csak minimális tartozás van.

Borbély Csaba elnökségi tag elmondta: a tavalyihoz hasonló pénzügyi keret van a Kométában. A nézőszámot ingyenes belépéssel próbálták növelni. Arról pedig tegnapelőtt kaptak értesítést, hogy a közép-európai ligában indulhatnak.

Horváth Miklós elmondta: a női labdarúgásban is szeretnének utánpótlást létrehozni. 35%-kal növekedett azon gyerekek száma, akik a sportfoglalkozásokon részt vesznek.

Végezetül Lamperth Mónika is gratulált a csapatoknak. A közgyűlés pedig elfogadta az előterjesztést.

10.20

A helyi személyszállítási közszolgáltatás alapellátási szintjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról elmondták: ez egy új kötelezés, amelyről június 30-ig az önkormányzatoknak kell rendelkezni.

A Kaposvár Építési Szabályzat, Szabályozási, valamint Szerkezeti Terv módosítását; a köztisztasági rendelet módosítását; az Önkormányzat tulajdonában lévő egyes ingatlanok további hasznosítását, és az intézmények alapító okiratainak módosítását; a komplex építési és bontási hulladéklerakó és feldolgozó üzemeltetésére szóló szerződést; valamint a Kaposvár-Toponár vonalon létrehozandó 2 darab autóbusz öbölpár kivitelezéséről szóló szerződés megkötését a közgyűlés elfogadta.

Az "AGÓRA" épületében lévő étterem és büfé hasznosításáról szóló tervezet kapcsán Lamperth Mónika MSZP-s képviselő elmondta: a város nagyon olcsón adja bérbe a vendéglátó helyiséget, ezért szerinte büdös az ügy. Pintér Attila MSZP-s képviselő hozzátette: szerint is nagyon alacsony a 100 ezer forintos bérleti díj, főleg úgy hogy rengeteg rendezvényt tartanak majd az épületben, ami vonzza a vendégeket. Ezért kérjen az önkormányzat egy újabb körben ajánlatot, mivel úgy véli az alacsony ár feszültséget okoz a többi vendéglátós között.

Kéki Zoltán címzetes főjegyző válaszul elmondta: elutasítja a tisztességtelen eljárás vádját. Másfél éve többször pályáztatták már a helyet, de senki nem jelentkezett. Ajánlat tételi eljárást is rengetegszer lefolytattak, erre sem jelentkezett senki. Azért döntöttek a mostani feltételek mellett, mert alig találtak valakit. Nincs mutyi, ez egy tisztességes eljárás volt.

9.50

A folytatásban a közgyűlés az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium magasabb vezetői megbízásáról döntött. Horváth Miklós pályázott és nyert. Így további 5 évig töltheti be a tisztséget.

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola igazgatója továbbra is Dér Tamás marad. Az újraválasztott vezető elmondta: a kaposvári sportiskola, az 500 fő alatti kategóriában országosan második helyezést ért el. Ezért köszönetet mond a sportolók, munkatársak, és szülők munkájáért.

Az önkormányzati rendeletek hatályosulásáról szóló beterjesztés kapcsán Borhi Zsombor fideszes képviselő elmondta: a kaposváriak jelezték, hogy több intézményben nem elvárható állapotban vannak a nemzeti lobogók. Ezt orvosolják.

9.40

Az önkormányzat 2012. évi költségvetési rendeletének módosításának kapcsán Szita Károly elmondta: Kaposvár folyószámla hitele 0 lesz. 2012-ben nem vesznek fel új hitelt. Ezzel párhuzamosan sebességet váltanak, és egy 12 milliárdos beruházás előkészítését kezdik el. Úgy használják ki az uniós támogatást, hogy ne kelljen új hitelt felvenni. A város elsősorban a kaposváriak kérését teljesíti. 200 millió forintot fordítanak a Pécsi, Vár, Baros, Virág, és a Monostor utca csapadék elvezetésének rendezésére. 570 millió forint jut a tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Több helyen fedett buszvárókat alakítanak ki, dinamikus utastájékoztatót, és elektronikus jegyrendszert vezetnek be, valamint Toponáron új buszöböl épül. 59 millió forintot fordítanak a bicikliútra, ez már biztos. A remény viszont az, hogy 100%-os uniós támogatás elnyerésével 80 km kerékpárutat építhessenek. Az élelmiszervédjegy elbírálását várják. 1 milliárdért távhő-rekonstrukciót hajtanak végre, amelyre a kórház is rácsatlakozik. Ennek a rendszernek a működése olcsóbb lesz. Június második felében benyújtják a Domus, a Sávház, és a Szentjakab rendezésére irányuló kérelmet. Tervezik az intermodális csomópont létrehozását. Folyamatban van a desedai a beruházás, és Rippl-Rónai villa fejlesztése is. Már folyik 29 település hulladék lerakókultivációja, és egy új hulladéklerakó is épül.

Pintér Attila MSZP-s képviselő kérdéseket tett fel: A Füredi 2. laktanyát 2006-ban megvette a város. Azóta lejárt az építési kötelezettség. Mi most a helyzet a területtel? Mik a szándékok? A Rippl-Rónai villa csúszik. Mikor adják át a villát? Van-e esély arra, hogy a Nemzetközi Kamarafesztiválra át tudják adni?

Csutor Ferenc fideszes képviselő a Biogáz beruházás felől érdeklődött.

Szita Károly elmondta: megálltak a multicégek terjeszkedései, de bíznak benne, hogy a Füredi is be fog épülni. A Rippl-Rónai villával pedig felesleges sietni. A város a legjobb feltételekre vár, és egyébként is augusztus 31. a befejezési határidő. A biogázvezeték uszodai bevezetésével évente minimum 60 millió forintot takarít meg a város.

Pintér Attila válaszában elmondta: amikor értékesítette a város a Füredi 2-t. akkor nagyon karakteres szándék volt, hogy új munkahelyeket hozzanak létre. Erről nem lehet lemondani azzal az indokkal, hogy az országban nincsenek beruházások. Hozzátette: tudják, hogy pláza stop van az országban. Nem az a kérdés, hogy épül-e új bevásárlóközpont, hanem az, hogy mi lesz a területen? Azt hallota, hogy a cég ellen felszámolás van. A Rippl-Rónai villa kapcsán elmondta: jó lenne, hogy ha már van egy nemzetközi fesztivál, akkor a villát mint új attrakciót bemutathassák rajta.

Borhi Zsombor fideszes képviselő elmondta: a MÁK-os igazolványokkal sok a visszaélés, Ezért kezdeményezi, hogy vizsgálják felül, mert nem mindig a fogyatékosok élnek az ezzel járó kedvezményekkel. Ez több 10 milliós bevételt jelentene.

Az költségvetési rendelet módosítását végül elfogadta a közgyűlés.

9.00

A 6. előterjesztés következik. A tervezet szerint a tömegközlekedés menetrend módosításával 17 millió forinttal lehetne csökkenteni a veszteséget.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő ennek kapcsán megkérdezte, mennyi az összes vesztesége a cégnek? Szita Károly válaszában kifejtette: a vállalat a tavalyi támogatáshoz képest most kevesebb pénzt kapott, valamint a tömegközlekedés állja dinamikus utastájékoztató uniós önrészét is. A kaposvári cég tartozása, az ország többi társaságához képest nem jelentős.

A nyári menetrendre az utasok kevesebb száma miatt lenne szükség. De a reggeli és délutáni csúcsban nem lenne kevesebb a buszjárat. Ezen kívül bevezetésre kerülne a fürdőjárat. Dér Tamás fideszes képviselő hozzátette: télen szükség lenne egy plusz járatra a jégcsarnokhoz is.

Szép Tamás fideszes képviselő hozzátette: az utasok 24%-a (nyugdíjasok, kismamák stb.) nem fizető utas. A cég a legjobb szándéka ellenére is veszteséges lesz mindig, ezért az önkormányzatnak ki kell ezt egészíteni.

Pintér Attila MSZP-s képviselő elmondta: tudják, hogy a tömegközlekedés nem lesz nyereséges. A kérdés  főként a finanszírozás módjára irányult. Számukra az a lényeg, hogy a szolgáltatás színvonala ne sérüljön.

Kiss Tamás jobbikos képviselő úgy vélte: mindegy miként határoznak, Lamperth Mónikának egyik verzió sem fog tetszeni.

Szita Károly végül elmondta: 167 milliót ad az önkormányzat a tömegközlekedésnek.

A Somogyvíz Kft-nek a Kavíz Kft-be történő beolvadásáról szóló előterjesztést a közgyűlés elfogadta.

8.20.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly rövid szóbeli kiegészítőjében elmondta: a tanévelőkészítést mindig ilyenkor tárgyalják. Már tudják az osztálylétszámokat az iskolákban. A közgyűlésen megjelent a Toldi iskola igazgatója, és a szülői választmány képviselője is. A Toldis szülők kérték, hogy a gimnáziumi rész helyileg is a Munkácsy Gimnáziumhoz tartozzon.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő szót kért. Azt mondja: felháborítja, hogy nem kapott választ arra senkitől, hogyan zajlik majd az államosítás jan 1-től. A képviselőasszony szerint, kiderült, hogy hogy hazudott a város vezetése, a Toldit ugyanis mégis bezárják. Most hihetetlenül álságos, hogy a szülőkre hivatkoznak ebben.

Dér Tamás fideszes képviselő azt mondja: részt vett ez iskolaszék ülésén. Ott a szülők, tanárok, diákok egyértelműen megfogalmazták a véleményüket, hogy a Munkácsy Gimnáziumhoz akarnak tartozni.

Pintér Attila MSZP-s képviselő szerint van egy kedvezőtlen helyzet. A szülők csak abban partnerek, hogy a kevésbé rosszat választják. A legjobb lett volna, ha nem integrálják a Toldit.

Giber Vilmos Fideszes képviselő azt mondja:: azért nem tudják, hogy mi lesz január elsejétől, mert folyamatos egyeztetés van az önkormányzatokkal. 8 év alatt 800 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, ezért kell most az államosítás. Ennek csak egy pici része a Munkácsy-Toldi vitája. A nagytöbbség véleményét kell figyelembe venni.
Szita Károly felsorolja az alternatívákat:

A. alternatíva: aki ott kezdi a Toldiban az évet, az ott fejezi be.
B. alternatíva: a szülők kérését fogalmazza meg a levelük alapján. A gimnázium helyileg is a Munkácsyban legyen.
A polgármester kérdésére a szülők fenntartják állásfoglalásukat. Át szeretnének menni a gyerekek miatt. A szülői választmány is ezt támogatja. A közgyűlés is ezt a "B" változatot szavazta meg.

8.00

A közgyűlés megkezdődött. Kövesse velünk percről-percre!

Címkék: döntenek, város, közgyűlés, Szita Károly, iskola, politika, kaposvár