A vállalkozók az ellen emelték fel a hangjukat, hogy Kaposvár négyzetméterenként 800 forintra emelte az épitményadót.

- Ez a rendelet nem tesz eéeget magasabb szintű jogszbálynak ebből kifolyólag a meghozott rendeletek támadhatók, amitől nem is riadunk vissz aés ezt megtesszük - mondja Király Gyula, vállalkozó.
Erre a címzetes főjegyező elmondta: Kaposváron az emelések után, most az országos átlagnak megfelekő körüli összeget kell fizetni a cégeknek. Szita Károly pedig kiemelte: abból az elvből idén sem fog engedni, hogy akinek több van az fizessen többet a köz javára. Aki pedig a helyi adók miatt bajba kerül, azon segítenek.

- A mulitiknak kell a legtöbbet fizetniük, az áruházláncoknak, a bankoknak, a biztosító társaságoknak, de azoknak is, akik játéktermeket üzemeltetnek, nekik megvan az a lehetőségük, ha ezt nem teszik, akkor felére csökken a helyi adójuk – mondja Kaposvár polgármester, Szita Károly.
A polgármester kiemelte az idei átmeneti év lesz, mert jóval kevesebb állami támogatásból kell egyelőre ugyanazokat a feladatok ellátnia a városnak, mint tavaly. De 1,1 milliárd forint jut a szociális támogatási rendszerre. 6,8 milliárd pedig az oktatásra és Kaposvár továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa marad. Ennek érdekében több olyan intézkedési kellett bevezetni, mint például az építményadó emelése is. Az MSZP-s képviselők szerint sok helyen túl szigorú az idei költségvetés.

. Ez a nélkülözés költségvetése, azért mert a kaposváriaknak a rendszerváltás óta még soha nem kellett így nélkülözniük, mint 2012-ben. Ha csak egy számot

emelek ki: 1,4 milliárddal kevesebb pénz jut a közintézményeink működtetésére – mondja Pintér Attila, MSZP-s önkormányzati képviselő.

Gyenesei Istvánné sem értett minden szigorítással egyet.

- Egy nagyon nehéz költségvetés, és ahogyan mondtam is bizonyosan évközben is hozzá kell nyúlni és korrekciót kell tennünk, mert lehet, hogy még több szigorító intézkedés lesz - teszi hozzá  Gyenesei Istvánné, önkormányzati képviselő, a Kaposvári Somogyért Egyesület színeiben.
A Fidesz frakció véleménye szerint pedig inkább összefogás kell ahhoz, hogy ezt a nagyon nehéz évet teljesítse a város.

- Közös összefogásra buzdít bennünket, hogy néha kevesebb jut bizony kiadásokra, akkor az nem túl népszerű. De ez biztosítja a város fennmaradását, fejlődést - mondja Mihalecz András, a Fidesz frakcióvezetője.
A beruházások pedig nem állnak le: a Rippl-Rónai villa és a Deseda fejlesztése is folytatódik. Az energetikai programot is elindítják. Kibővítik a távhő felhasználók körét, így majd kevesebbet kell fizetnie a családoknak. Ezen kívül 500 új munkahely alapjait teszi le Kaposvár 2012-ben.  

Olvassa el, hogy percről-percre a közgyűlés legfontosabb perceit!

14.30

Töröcske címerét megtervezték: benne tölgyfa, szúros csodabogyó. Élnek a címeralkotással a töröcskeik.

A Kaposvár kártya: a kedvezménycsökkentés nem ad jelentős megtakarítást Gyenesei Istvánné szerint. Szerinte nem szabadna a kedvezményeket visszavonni. Legtöbben jegyvásárlásnál használják fel, többségük csak azért vásárol, mert a kedvezmény nélkül drága lenne a belépőjegy. A kedvezmények tervezett változásának mértéke 10%-os csökkenést jelent egyes beváltó helyeken.
A Rákóczi Stadionban a mérkőzésekre szóló belépőjegyeket 20%-os árkedveménnyel vásárolhatjuk meg, azonban a módosítással ez 10%-ra csökken. Ugyanígy a Kaposvári Uszoda Gyógyfürdő és Virágfürdőben, ahol 30-ról 20%-ra csökken a kedvezmény, a Csiky Gergely Színház bérleteinek árából pedig 20% helyett 10%-os kedvezményt jelent a Kaposvár Kártya.
Kéki Zoltán szerint ezt az áldozatot meg kell hozni. Szita Károly szerint az intézményvezetők még nagyobb kedvezménymegvonással is egyetértettek volna.

1374 család van akinek talajterhelési díjat kell fizetnie. Kéki Zoltán elmondta, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy kedvező feltételekkel rákössenek a szennyvízhálózatra. 50 ezer forint körüli összegért rá lehet kötni. Borhi Zsombor hozzátette, hogy aki nem köt rá, azt vizsgálják meg hogy hogyan vezetik el a szennyvizet, mivel vannak szabálytalankodók is.

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola utánpótlásképzésének átalakításáról szóló tervezetet elfogadták.

Az emléktáblák elhelyezésére szóló tervezetet is elfogadták a közgyűlés tagjai.

A közgyűlés úgy határozott, hogy az Indít Közalapítvánnyal kötött feladatellátási szerződést módosítja és felhatalmazza Szita Károly polgármestert annak aláírására. A tervezetet elfogadták.

A 2012. évi kiemelt városi rendezvények programjáról és költségvetéséről szóló tervezetet is megszavazták és elfogadták.

Szünetet tartanak 13.45-ig

Megyei szinten indít lakossági elégedettségi felmérést a rendőrség. Elfogadták a rendőség beszámolóját.

Egyik szülőnek sem kell többet fizetni. A szülők kedvezményt továbbra is kaphatnak.

12.30

Buzás László rendőr alezredes beszámolójában elmondta: 73 községben és Kaposváron vannak jelen a rendőrök. 306 fő az alkalmazott. A balesetek száma növekedett, 5888 bűncselekmény volt tavaly. Ez 16 %-os csökkenés.
A legtöbb bűncslekmény továbbra is Kaposváron van. Több bűnesetet derítettek fel 2011-ben. A vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent 29 %-kal. Márciusban egy betörőbandát lekapcsoltak, akik már fél éve fosztogattak a családi házas övezetekben. A boltbetörések továbbra sem jellemzőek. Az autófeltörések száma 64 %-kal csökkent, mely a sok szórólapozásnak, megelőzésnek köszönhető. A színesfémlopások száma emelkedett. A telepeket ellenőrizték, itt sok bűncselekményre derült fény. A kerékpárlopás is sok volt, de rövidre zárták a ügyeket.

A rendőrkapitány válaszolt a képviselők által feltett kérdésekre. Elmondta: a posztos rendőrök még nagyobb hatékonysággal dolgoznak, a kiemelt területre vezényelik őket. A térfigyelő rendszert a tavalyi évben nem használták tiltott helyen parkolás büntetésére. A lakótelepi rendőrség a Béke utcában működik, tervben van, hogy ott megelőzési előadásokat tartanak. Tavaly folyamatos volt a létszámnövelésre tett kísérlet, munkát tudna adni 35 főnek. A polgárőrség sokat segít. Toponáron a gyoshajtók megfogását helyezték előtérbe, remélik javul a helyzet. A fix kamera kiépítése sokba kerül.

11.30

Heintz Tamás parlamenti képviselőként mondta el a véleményét. - Nézzük felülről az országot. Nem értik sokan, hogy nagyon nagy baj van. Hogy Magyarország léte a tét, és akik ezt nem értik a teremben, akiknek millióik vannak, az nagy baj. Ebben a szellemben gondolkodjunk. Összefogás nélkül nem lehet igazságot keresni - tette hozzá a képviselő.


Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint az a költségvetés ami itt van, nem váratlanul pottyant ide, hanem töb hónapon keresztül dolgoztak ezen. Ne mondja senki, hogy nem tudták, hogy amikor hiteleket vettünk fel, akkor azt vissza kell fizetni. Ez a költségvetés a legjobb megoldásokat tartalmazza. Az adók emelése 2 és fél hónapja ismert volt, év közben van lehetőség az adórendelet újratárgyalására. Mikor kidolgozták az adórendeletet, végignézték a többi város adóit. Az átlag adóteher így: 1504 ft. Kaposváron az átlag 800 ft körül van. 1,5 milliárd forinttal most több a bevétel, mint a kiadás. A főjegyző ezt nagy dolognak tartja.

Szita Károly szerint az adóbevallásokat követően ismét értékelni kell a helyi adókról szóló rendeletet. Akinek több van, fizessen többet, ez nem sérülhet. Akinek a vállalkozása a helyi adók miatt megy tönkre, annak segíteni kell. A multiknak többet kell fizetni, meg a bankoknak, biztosító társaságoknak, távközlési cégeknek, a benzinkutaknak és a szerencsejáték üzemeltetőjének is, hogy a többieknek kevesebbet kelljen fizetni - tette hozzá Szita Károly.

Összefoglalava a 3 alapelv:
Akinek több van, többet fizessen.
A multiknak többet kell fizetni, hogy a többieknek kevesebbet kelljen.
Aki a helyi adó miatt megy tönkre, annak segíteni kell.

Végül elfogadták a költségvetést.

15 perc szünetet tartanak.

10.50

Csutor Ferenc fideszes képviselő a helyi adók kivetése kapcsán elmondta: a törvény szerint az önkormányzatok differenciálhatják az adókat. Ezzel élt Kaposvár is. Úgy gondolta a város, hogy akinek nagyobb lehetősége van bevételre, az fizessen is többet, hogy az iskolákat, óvodákat fenntudja tartani a város. 4200 igénylőnek 59 millió ft értékben adott tavaly is adókedvezményt. Hozzátette: ha problémája van idén is valakinek, szóljon. Szerinte nem igaz hogy megbukott a kaposvári modell.

Gelencsér Ferencné szerint az épített környezet befolyásolja az emberek közötti kapcsolatokat, lelkiállapotot. A befektetők is kedvet kaphatnak a szép épített környezetben.

Borhi Zsombor azt mondja: a költségvetés stabil. Nem fog letérdelni a város a nehézségek ellenére sem, sőt fejlesztések valósulnak majd meg. Nem csak kritizálni kellene a költségvetést, építő, hasznos javaslatot nem fogalmazott meg az ellenzék!

Lamperth Mónika büszke arra, hogy miniszterként segített a városnak, köztük például a siketek iskolájának.

Dér Tamás szerint a két hete meghirdetett önkéntes munkára rengetegen jelentkeztek. Volt aki 12 napon keresztül kint volt a terepen. Sok vállalkozó, szegény ember is segített. Köszöni a segítséget. 104 millióba kerül a közalkalmazottaknak a cafetéria rendszer, ez megmarad. A város megtartja a sporttal kapcsolatos feladatait.

Mihalecz András a tv nézőknek üzeni, hogy ne lepődjenek meg ha a szakmai kérdések ennyira át vannak politizálva, és a lényeg elveszik. Ne azt keressük, ami szétválaszt bennünket, hanem ami összetart. Mindenhol ugyanaz a probléma az országban. Nem akar a vállalkozók ellen szólni, de senki sem szeret adót fizetni, pedig ez egy kohéziós erő. Arra kérik a vállalkozókat, hogy önmérsékletet tartsanak. Két héttel ezelőtt embereket kellett menteni, mert nem volt fájuk tüzelni, akkor a vállalkozók ne panaszkodjanak, mert soknak telik télen két nyaralásra is.

10.25

Gyenesei Istvánné megérti az emelést, de a mértékével nem ért egyet.

Pintér Attila MSZP-s képviselő szerint a 828 milliós adónövekmény célja, hogy fenntartsa a hitelképességét a városnak, nem kicsi a tét. Ezért kockázatos, hogy ezek az adóbevételek nem folynak be. Elmondhatjuk hogy komoly fejlesztéseket hajtottunk be, de a város eladósodottsága miatt hosszú évekig nem lesz lehetősége újra fejleszteni támogatással.
Szerinte az igazi probléma, hogy a kaposvári modell megbukott, mert a beruházások véghezvitele jelentősen csúszott. 890 millió többletkiadás jelentkezett a csúszás miatt.
+ 331 millió ft hiány a rossz konstrukciók miatt.

Kiss Tamás szerint a nagypiacnál legyen ingyenes a parkolás, így a multikkal versenyképes lesz a csarnok. A helyi adók emelése a mindennapi embereket is érinti. Nincs biztosíték arra, hogy megszűnjön a megélhetési gyermekvállalás.

Felder Frigyes szeretné tudni hogyan lesznek munkahelyek? Ugyanis erre nem lát biztosítékot. Honnan lesznek vállalkozások, akik munkahelyeket adnak? Most már ne hivatkozzanak az előző kormányokra.

Lamperth Mónika szerint Mihalecz András nem készült fel erre az ülésre, mert a kommunizmus megemlékezése kapcsán meg kellett volna említenie Krakkus Pétert is. A költségvetés a hazugság költségvetése. Nem lehet reálisan tervezni a növekedett adóbevétellel. Nem tudják a vállalkozások befizetni. Családok mennek ebbe tönkre.
Vonják vissza ezt a költségvetést.

Czimmermanné szerint egy páran elfelejtették, hogy mi történt az elmúlt években. Az előző kormányok tudatosan tönkretették az országot. Lepaktáltak a bankokkal. Az önkormányzatok eladósítása kezdődött.

Torma János szerint lehet hogy kevesebb a szociális kiadás, de igazodik az igényekhez. A szociális segély és a lakásfenntartási támogatás is több lett. 330 millió jut az ilyen jellegű önként vállalt feladatokra.

10.00

Király Gyula szerint az 1990. évi törvény lehetőséget ad, hogy az önkormányzat helyi adókat vessen ki, de ez a törvény korlátokat is szab, hogy mekkora adót szabhat ki. Az ingatlantulajdonosok úgy vélik, hogy ezt az önkormányzat nem tartotta be. Kaposváron magasabbak ezen adók mint Budapest 5. kerületében. 230 forinttal több egy iroda után itt Kaposváron, mint Budapesten. Az adóhatározatot megtámadják, jó esélyt látnak a jogorvoslatra. Ezen kívül a rendelet jelentős hátrányba hozza a vállalkozókat. A Dél-dunántúlon több városban ezeket az adókat be sem vezették pl. a zalaegerszegiek. Az adóemelés munkahelyeket szüntet meg, hosszú távon. Van-e hatástanulmány arra, hogy milyen hatással van az ingatlanadóra, iparűzési adóra, ingatlanpiacra a most emelt adó?
A kaposvári vállalkozók nem tudják elfogadni, hogy emeljék az adót. Az infláció mértékűt el tudják fogadni, de nagyobbat nem. Ha vitás kérdések lesznek a vállalkozók és az önkormányzat között, a hitelezés veszélybe kerülhet.

Pintér Attila szerint nehezen lesz tartható ez a költségvetés. Újra kell gondolni. Vegyék le a költségvetést a napirendről.

Gyenesei Istvánné szerint túl optimista a költségvetés, évközben korrekcióra lesz szükség.

9.50

Az ország második legolcsóbb vízdíját produkálta a város és csak a szükséges beruházásokat tervezték be idén. Az érdekegyeztető fórumokon már megtárgyalták az adórendeleteket, itt már ott voltak a cégek, vállakozók. A város már most is törleszti a kamatot és tőkét is a hitelből. 457 milliót kap idén a színház. Szita Károly szerint ebből a pénzből is jó színház lesz. 2014 első felére fog elkészülni a hulladékprogram.

9.40

90 millió forintot vonnak el a városgondnokságtól, a hivataltól 125 millió minusz volt az elvonás, a képviselők nem jól értelmezték a számokat.

Szita Károly elmondta, nem lehet kérdés, hogy az uniós foglalkoztatási szintet el fogja érni a város. Ezért vett fel hitelt a város és közművesítette az ipari parkot. Ha az élelmiszerprogram sikeres lesz, többen fognak itt dolgozni. Az évtized közepére elérik a foglalkoztatási szintet.

Jó esély van arra, hogy a kintlévőségek csökkenjenek. A Domus tömb-Nádasdi tömb: mindkettőt uniós támogatással nyújtották be. Kaposvár pályázatát országosan kiemelték 4 másik várossal együtt. Csak az első fordulót nyerte meg a város, most nyújtja be a második fordulóra a pályázatot, tehát még nincs megnyerve. A Domusnál 50%-os önrészcsökkentést vár, a Nádasdinál 100%-os önrészcsökkentést szeretnének.

Szita Károly reméli, hogy a szocialisták is azon dolgoznak, hogy a kohéziós támogatást ne vonják el Magyarországtól. Attól a pillanattól, hogy megjelent a köznevelési törvény, fel kell mérni a városnak a helyzetét. Várják azt a pillanatot, amikor megszületik az a kormányzati rendelkezés, hogy továbbra is saját kezükben tarthassák az önkormányzatok az iskolákat.
A Rippl-Rónai villát nem vette át a város. Mert ezt addig nem veszi át, amig nincs rá garancia, hogy a megyei önrészt az állam kifizeti. Szeretnének minél több embert alkalmazni közmunkában, ez pedig a szociális szövetkezeteken keresztül lehetséges. A hivatal létszámcsökkentésére tettek már javaslatot, így is már sokan több ember munkáját végzik.
89 millió jut út és járda felújításra, ez tényleg kevés, de erre van lehetőség.

9.00

A költségvetésnél a legfontosabb volt, hogy a 2000 dolgozó munkahelye megmaradjon. Támogassuk a civileket, a sportot. 1,2 milliárd jut az önként vállalt ilyen jellegű feladatokra - mondta Szita Károly.

1800 új munkahely kell Kaposvárra, ezt Szita Károly mondta tavaly. 828 millió növekmény adóteherben a vállakozásoknak, ez kockázatos, mert ez kihatással lehet az ingatlanértékesítésre, és nem tud annyi munkahely teremtődni. 10%-al nő az iparűzési adó. Miért rangsorol Szita Károly a Nádasdi utca és a Domus rehabilitációja között?
Tudjuk-e hogy az állam mennyi pénzt visz el? Van esély arra, hogy megmaradnak  az intézmények, iskolák? Az utak sem voltak most letakarítva rendesen, és sok a cégeink kintlévősége - mondta Pintér Attila.

Lamperth Mónika konkrétumokat akar hallani, mert mindenhol szűkülés van, honnan tudnak majd 828 millióval többet beszedni? 260 millióval kevesebb kerül szociálpolitikára, hogyan képzeli így a biztonságot? Ki volt név szerint az aki ezzel a költségvetéssel egyetért.

8.35

A város 65 millió forintot különített el a régi vásárcsarnoki rész további felújítására. Emellett 100%-os uniós támogatással valósul meg az intermodális csomópont. Ez érinti a Petőfi teret, a helyi- és helyközi autóbusz pályaudvarokat, a vasútállomást, a vasúton túli donneri városrészt és a Csík Ferenc sétányig tartó részt.

6800 távhős lakás van Kaposváron, rájuk rakódik az összes fizetési teher. 1,3 milliárdos beruházással és a holding vezetésével növelik a távhőfelhasználást. Több intézmény fog rácsatlakozni a rendszerre, többek közt a kórház is, így csökken a lakásokban fizetett távhődíj összege.

Turisztikai beruházáson belül folyik a Rippl-Rónai villa kertjének felújítása is, melyet várhatóan ősszel átadnak. Kerékpárutak épülnek, és csapadékvíz elvezetésre is pályázik a város. A biogáz beruházás is elkészült, engedélyeztetése folyamatban van, ez minusz 65 millió forint kiadás csökkentést jelent a városnak.

A hulladékgazdálkodásban is jelentős fejlesztés várható. 119 településsel közösen Kaposmenti hulladékgazdálkodási program indul. A hulladék 70%-a feldolgozható lesz.

8.20

2012-ben új hitelt nem vesz fel a város, a számítások szerint pedig működési hiánya nem lesz a városnak 2012. december 31-ig - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Átmeneti év lesz, mert jóval kevesebb állami támogatás van, de ugyanabban a struktúrában kell majd dolgozni.

A legnagyobb hiánycikk nem a pénz, hanem a biztonság hiánya. Ezért a város 1,1 milliárd forintot költ a szociális támogatási rendszerre. 6,8 milliárd jut az oktatásra, ez az elsődleges kiemelt feladat. Kaposvár továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa marad.

8.00

Szita Károly megköszönte a kaposváriaknak, hogy a zord időben a kaposváriak nem hagytak senkit az út szélén. Civil szervezetek, pártok is segítettek, hogy átvészeljük a hideget.

A gazdasági válság még mindig tart és a következő években is elhúzódik. Ez határozza meg a 2012-es költségvetést.

A csütörtöki közgyűlésen 33 előterjesztésről döntenek a városatyák, valamint meghallgatják a megnövelt telek- és építményadó ellen tiltakozó cégvezetők érveit.

Az előterjesztések között szerepel az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletének módosítása, valamint meghatározzák az idei költségvetést. Kiderül, hogy lehet-e majd kedvezményesen csatlakozni a szennyvízcsatorna hálózatra, valamint hogy csökken-e a talajterhelési díj.

A KaposPont online számol be az események alakulásáról, míg a Kapos TV élő adásban jelentkezik a helyszínről.

Címkék: döntenek, város, helyi, közgyűlés, politika