A köztisztviselők megyei szakszervezetének vezetője nem kapott szót a közgyűlésen, ezért közleményben fejezte ki aggodalmát a 16 elbocsájtott dolgozó iránt, akik december óta nem kapták meg járandóságukat.

Az önkormányzat mintegy 370 millió forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással számol idén. Ebből 229 millió forint az állami támogatás. A korábbi csaknem 120 dolgozó helyett 27-en maradtak.

"Mindenkinek jelen pillanatban biztosított az elhelyezése, a továbbiakban leépítésről nincs tájékoztatásunk" - mondta a megyei önkormányzat főjegyzője, Vörös Tamás.

20 milliós tartalékkal számolnak, de ennek csak tizedéről dönt a közgyűlés, a többi a megyei elnök hatásköre.

"Az elnöknek nem az lesz a szerepe, hogy ezt a 18 millió forintot szétszórja a nép között, hanem az hogy ebből hogyan tud kijönni, a lényegesebb nagyobb elkötelezettségek mellett" - mondta a Fidesz képviselője, Balázs Árpád.

Egyharmadával csökkentették a képviselők tiszteletdíjait. Így több mint 13 millió forintot spórolnak. Januártól a regionális, megyei és kistérségi területfejlesztési tanács feladatait is a megye vette át. A feladatait azonban majd csak tavasszal, a területfejlesztési törvényben határozza meg a parlament.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila elmondta: "A jelen költségvetés nem pénzelosztó költségvetés, hanem saját fenntartásunkra irányul, de tavasszal eldől az is, a megye mint az egyetlen decentralizált forráselosztó középszint mennyi pénzt tud hozni az itt élőknek."

Utasi Tamás, a köztisztviselők szakszervezetének megyei elnöke nem kapott szót a közgyűlésen. Ezért egy közleményben hívta fel az elnök figyelmét arra az elbocsájtott 16 dolgozóra, akik nem kapták meg a végkielégítésüket és a szabadságmegváltásukat.

"Minél előbb próbálják meg ezeknek az embereknek a jogos járandóságát kifizetni, mert villányszámláról, fűtésszámlákról, gépkocsirészletekről, házrészletekről van szó"- mondta a Magyar Köztisztviselők Szakszervezetének somogyi és tolnai titkára, Utasi Tamás.

A megye majd csak tavasszal pályázhat a belügyminisztériumhoz ezeknek a járandóságoknak a kifizetésére.

Címkék: gelencsér, közgyűlés, megye, helyi, somogy, politika