A polgármester a várost újraalapító kilencekhez hasonlította a kaposváriakat. Ahhoz a kilenc családhoz, akik 1712-ben Esterházy Pál nádortól letelepedési engedélyt kaptak két nagy tűzvész után. Az ő küzdeni tudásuk, kitartásuk, elkötelezettségük köszön vissza a ma élők munkájában, amikor válságokat túlélve építik Kaposvárt – mondta.Az ünnepi közgyűlésen adták át a Kaposvár Városért, a Kaposvár Város Szolgálatáért és az Év Sportolója elismeréseket. A Kaposvár város díszpolgára címet idén dr. Gáspár Ferenc főorvos kapta.

A bizakodás, a jövőbe vetett hit, az összefogás ereje hatotta át a város ünnepét. A Város Ünnepnapja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen a hagyományokhoz híven elismeréseket vehettek át azok, akik kiemelkedő munkát végeztek Kaposvárért, a Csiky Gergely Színházban.

„Év Sportolója” díj

az öttusa sportágban Világ-, Európa- és magyar bajnok, Gyenesei Leilának. Edzői: Ács Lajosné, Pálvölgyi Miklós
a Kaposvári Vízügyi Sport Club versenyzőjének, dr. Csima Ferencnek. Edzője: Faludy András
a tizenháromszoros bajnok és a tizennégyszeres kupagyőztes Fino Kaposvári Röplabda SE férfi csapatának. Csapatkapitány: Hoboth Ákos Edzők: Kántor Sándor, Horváth Dániel

„Kaposvár Város Szolgálatáért” kitüntetésben részesülnek:

Kiváló tanári munkájáért Balogh József, a Kaposvári Egyetem főiskolai adjunktusa
Tanári életpályájáért Cziráki Dalma, a Kisfaludy utcai Általános Iskola nyugalmazott tanára
Az iskolai testnevelés és a kosárlabda utánpótlás nevelés területén nyújtott kiváló munkájáért Halmos László, Bartók Béla Úti Általános Iskola nyugalmazott tanár
A motoros akrobatika sportban elért kiváló nemzetközi eredményeiért Herczeg Balázs, motorversenyző
A hazai húsiparban végzett példaértékű munkájáért Hollósy Tibor, a Kométa ’99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese
A kiemelkedő képzőművészeti tevékenységéért Jambrich Liza, keramikus művész
A zenei életpályájáért Kóró István, Nagyboldogasszony Székesegyház nyugalmazott karnagya
A helyi kulturális élet szervezésében kifejtett munkájáért és publicisztikai tevékenységéért Lőrincz Sándor, újságíró, vezető főtanácsos
Az önkormányzati ellenőrzési munka szervezése és irányítása területén végzett példaértékű munkájáért Merganczné Horváth Helga, ellenőrzési irodavezető
A sport relikviák gyűjtésében, gondozásában végzett kiemelkedő munkájáért Pap József, egykori olimpiai kerettag birkózó
A sportéletében végzett kiemelkedő tevékenységéért Péter Attila, sportrendezvény-szervező
A zenei képzésben elért eredményeiért Szili Zoltán, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola zenetanára
Az önkormányzati nagyberuházások megvalósulása érdekében végzett munkájáért Szirják Imréné, a Műszaki és Pályázati Igazgatóság irodavezetője
Kiemelkedő színművészi teljesítményéért Varga Zsuzsanna, a Csiky Gergely Színház színművésznője
Pedagógusi életpályájának elismeréseként Vargáné Friss Judit, a Gárdonyi Géza Tagiskola nyugalmazott tanára

„Kaposvár Városért” kitüntetés
dr. Benczéné Csorba Margitnak, a  Bárczi Gusztáv Módszertani Központ vezetőjének, aki 1974 óta dolgozik gyógypedagógusként, 1993-tól igazgató-helyettes – diákotthon-vezető, majd 1998-tól igazgató. Négy évtizede foglalkozik a város óvodás- és iskoláskorú, speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával, nevelésével. 2003-ban, vezetésével jön létre az ország első, tanulásban és értelmileg akadályozottak gyógypedagógiai szolgáltató központja, a Szakvezető gyógypedagógusként hosszú évekig nagy elhivatottsággal adta át tapasztalatait, és oktatta a város, a megye, az ország leendő gyógypedagógusait. Folyamatosan képezi a Kaposvári Egyetem hallgatóit, gyógypedagógiai szakértőként a város és az ország pedagógusait, gyógypedagógusait, pszichológusait. Publikációival, előadásaival országos elismertséget szerzett, példát és utat mutatott az integrációt segítő gyógypedagógia megújulásához. Szakmai tevékenységét áthatja a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedésének és elfogadtatásának támogatása.

Professzor Dr. Csapó Jánosnak, a Kaposvári és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzorának, aki okleveles vegyész és állattenyésztő mérnök, az MTA doktora. 1974. óta dolgozik a Kaposvári Egyetemen. 1996-tól egyetemi tanár, 1997. január 1-től két ciklusban a Kar tudományos dékánhelyettese. A Kaposvári Egyetem publikációit megjelentető kiadvány alapító főszerkesztője, valamint a Sapientia Egyetem publikációs gyűjteményének felelős szerkesztője. Több ciklusban a Kémiai Intézet igazgatója és a Biokémiai és Élelmiszerkémiai tanszék vezetője. 2006-tól az újjászervezett Kémiai-Biokémiai Tanszék vezetője és az Analitikai Laboratórium önelszámoló egység igazgatója.

dr. Sebestény Tamásnak, nyugalmazott megyei bírósági tanácselnöknek, aki 1968-ban szerzett diplomát a Pécsi Tudomány Állam- és Jogtudomány Karán. A bírói hivatásra készülve fogalmazó éveit a Kaposvári Járásbíróságon töltötte, 1971-ben bíróvá nevezték ki, 1980-ban megyei bírósági bíró, majd a Kaposvári Városi Bíróság elnökhelyettese, 1986-tól megyei bírósági tanácselnök. Betöltötte a Megyei Bíróság megbízott elnökhelyettesi tisztségét, majd egy cikluson keresztül a Polgári Kollégium vezetője volt. Munkáját mindig hivatásnak tekintette, részt vett a fogalmazók képzésében, a kezdő bírák oktatásában, több mint 20 éven keresztül a Jogi Szakvizsgabizottság, a jogi egyetemi záróvizsga bizottság tagja volt, emellett oktatott öt éven keresztül középiskolában, majd az Igazságügyi Ügyintézői Főiskolán. Kiemelten foglalkozott a polgári jog szakterületen belül a családjoggal, több tanulmánya jelent meg, társszerzője a Családjogi Törvény Kommentárjának, dr. Weisz Emília professzor asszony vezetésével a Kodifikációs Bizottságban végzett tevékenysége, széles körű szakmai elismerést váltott ki.

A Luckympex Fémmegmunkáló és Elektronikai Kft-nek. (Kertész György cégtulajdonos) a gépgyártással, azon belül is élelmiszeripari gépek, elektromos vezérlőszekrények és berendezések előállításával, szerelésével foglalkozó gyorsan növekvő vállalatnak, ahol folyamatos ingatlan-beruházás, infrastrukturális és technológiai fejlesztés zajlik. A gazdasági világválság idején is kettő új üzemcsarnokkal bővítették a céget. Kertész György a cég ügyvezetője eltökélt a fejlesztésben, új csarnokok és a korszerű gépek üzembe helyezésével magasabb színvonalon tudják kielégíteni a megrendelői igényeket. A vállalat 2011. évben kiemelkedő mértékű, közel 80%-os termelésbővülést ért el, melynek köszönhetően árbevétele elérte az 1,7 milliárd forintot. A tudatos fejlesztéseknek és a rendelésállomány növekedésnek köszönhetően 2011-ben 82 új munkahelyet teremtett, ezzel a társaság létszáma meghaladja a 200 főt.

A „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntető címet idén

dr. Gáspár Ferenc tanácsadó főorvos kapja, aki a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi karán diplomázott, majd 1966-1972 között a kaposvári Rendelőintézet fogászatán dolgozott. 1972–ben a Megyei Kórház Szájsebészeti Osztályára került, ahol 1977-ben adjunktus, 1985-ben főorvos, 1992-től osztályvezető főorvos, megyei stomatológus felügyelő szakfőorvos, a megye fogászati és szájsebészeti ellátásának szakmai vezetője. 1991-1994. között a Megyei Kórház Igazgatói Tanácsának tagja. Jelenleg is több művészeti és civil szervezetben, illetve vezetőségében tevékenykedik: Rippl-Rónai Ödön Művészeti Alapítvány, Múzeumegylet Alapítvány, Kép-Írás Alapítvány, Somogyi Paletta Művészetért Egyesület, Kaposvári Polgári Kaszinó, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kaposvári Csoportja.
2003-ban gyógyító, oktató tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésben részesült. Rippl-Rónaival kapcsolatos kutatásai új színnel bővítették a kaposvári festőóriásról alkotott képet. Rippl-Rónai József köztéri ábrázolása az ú.n. „Szamaras kordé” szakmai vitájában kiállt a szobor megvalósítása mellett, amely a városlakók kedvencévé vált.

Olvassa el Szita Károly beszédének kivonatát:

- „Hogy szégyent nem hoztunk eleinkre, azt mutatja maga a város, mutatják az itt élő emberek, mutatják a tekintetek, a munkában kérgesedett tenyerek, mutatja maga a közösség. Erősek, elhivatottak vagyunk, olyan emberek, akik bíznak magukban, s képesek a legnagyobb baj közepette is helytállni” – mondott köszönetet minden kaposvári munkájáért Szita Károly a Csiky Gergely Színházban tartott ünnepségen.
- „Kaposvár azért épül, hogy az itt élőknek jobb legyen. A kaposvári ember nem elégszik meg azzal, hogy úgy él, ahogyan tud, hanem azért dolgozik, hogy úgy élhessen, ahogyan szeretne.”

Kaposvár polgármestere szerint a legnagyobb feladat ma az, hogy a város lakói biztonságban érezhessék magukat otthonukban, városukban.

Szita Károly beszélt az elmúlt évek beruházásairól is: ”Csak az elmúlt pár esztendőben naponta 10 millió forinttal gyarapítottuk a város vagyonát. Jó, hogy ezt tettük, hiszen tudjuk, a vagyon biztonságot kölcsönöz. De megőriztünk több mint négyezer munkahelyet is, mert a munka is a megélhetés, a biztonság alapja. Saját kézben tartjuk a közösségi szolgáltatásokat, nem privatizálunk, mert így vagyunk képesek biztonságosan ellátni a város polgárait vízzel, távfűtéssel, így vagyunk képesek biztonságosan működtetni más szolgáltatásainkat. Az utolsó szabad pénzforrásokat szereztük meg a város számára. Könnyen belátható: ha a város nem él a forrásbevonás lehetőségével, és nem indítja el nagyarányú fejlesztési programját akkor legalább 10, de inkább 15 évig erre bizonyosan nem lett volna lehetősége.” Így Kaposvár történetének legnagyobb fejlesztését hajtottuk végre közösen – tette hozzá.

A polgármester beszéde végén azt kérte a kaposváriaktól, hogy mindig bízzanak egymásban, bízzanak a város közösségében és magukban, mert az összefogás a legnehezebb pillanatokban is segít.

Címkék: szolgálatáért, Szita, Károly, város, politika, Kaposvár