A Somogy Megyei Főügyészséghez fordult novemberben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) törvényességi felügyeleti eljárást kérve a siófoki önkormányzat októberi határozatáról, amely szerint a városban működő tűzoltóság laktanyájának emeleti részét társasházzá nyilvánította – értesült a Magyar Hírlap. Az ügy előzménye, hogy jövőre a jelenleg az önkormányzatok által fenntartott tűzoltóságok állami kézbe kerülnek, így a használatukban lévő és a tűzoltósági feladatok elvégzéséhez szükséges önkormányzati vagyont térítésmentesen át kell adniuk. Az OKF szerint a város az albetétesítéssel megkísérelte kimenteni az államnak járó vagyont.

Balázs Árpád polgármester a lapnak azt mondta: a szóban forgó laktanya emeleti részét a tűzoltóság soha nem használta feladata ellátásához, az egy üdülőegység, és ennek megfelelően döntöttek a társasházzá nyilvánításáról, mert szerinte nem tartozik a tűzoltósági törvény hatály alá. „Tizenegy évvel ezelőtt vette át az önkormányzat az államtól a tűzoltóságot. Az akkori tűzoltósági vezetők azt kérték, hogy négy környező megyében lássák el feladatukat a siófoki tűzoltók. Ezt mi nem akartuk, mert hatalmas pénzbe kerül, de végül abban egyeztünk meg, hogy cserébe a város megkapja a laktanya emeleti részét, amely amúgy is külön műszaki egységet képez, külön bejárata is van” – fejtette ki Balázs Árpád. Megjegyezte: akkor nem történt meg az üdülőrész társasházi alapítása, most ezt pótolták.

Siófok

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt tizenegy év alatt csaknem hatszázmillió forintot költöttek a laktanyára, az üdülőre, valamint tűzoltó-felszerelésekre, ezeket részben hitelből fedezték, de az államnak járó ingó- és ingatlan vagyont jövőre így is tehermentesen adják majd át. Balázs arra is kitért, hogy az üdülőrészt nem csupán a pihenni vágyó, „magas rangú tűzoltók” használják, hanem a nyári szezonban Siófokra vezényelt rendőrök és a város vendégei is. „Ha az üdülő visszakerülne az államhoz, a nyáron én már nem tudom Siófok közbiztonságát garantálni, ugyanis máshol nem tudom elszállásolni az ide vezényelt rendőröket” – jelentette ki.

Az OKF szóvivői irodája azt közölte a lappal, hogy „egy önkormányzat, így Siófok képviselő-testülete sem hozhat az Országgyűlés által elfogadott törvénnyel ellentétes rendeletet vagy határozatot, és egyéb módon sem akadályozhatja a saját választópolgárai, lakosai életét és vagyonbiztonságát védő tűzoltóság működését”.

Forrás: magyarhirlap.hu

Címkék: laktanya, üdülő, város, tűzoltó, Siófok, politika