A hónapokig tartó közigazgatási és társadalmi egyeztetéseket követően került a parlament elé az új Munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat.

Kollektív szerződés mellett a javaslat lehetővé teszi, hogy az üzemi tanács és a munkáltató között létrejött úgynevezett üzemi megállapodás is tartalmazzon munkaviszonyra vonatkozó szabályokat. A javaslat emellett kizárja a különböző munkavállalói érdekképviseletek konkurens tevékenységét - olvasható a törvényjavaslatban.

A Nemzetgazdálkodási Minisztérium közleménye szerint, a változás segíthet abban, hogy 2020-ra egymillióval több ember dolgozzon legálisan az országban.

A javaslat szerint marad a 20 nap alap-, és 10 nap pótszabadság. A dolgozók hét nappal rendelkezhetnek szabadon, az eddigi öt nappal szemben. Kérésre pedig a munkáltató köteles 14 napot egybefüggően kiadni.

Munka törvénykönyv


Változna a túlóra szabályozása is. A szerződésben 200 helyett 250 óra, a kollektív szerződésben pedig 300 óra túlmunkát lehetne kikötni.

A délutáni műszakpótlék megszűnne, helyette este hattól már járna a 30 százalékos műszakpótlék.

A munkavállalók védelmében, törvény biztosítaná a munkavállaló magánéletének védelmét, és megtiltaná a terhességi teszt végeztetését a munkavállalóval.

A szakszervezetek rendelkezhetnének a kollektív szerződések megkötésének jogával, A szakszervezeti tisztségviselők védettségi jogköre pedig jelentősen szűkülne.

(Napi Gazdaság)

Címkék: munka törvénykönyv, minisztérium, döntés, szakszervezet, parlament, politika