Egy új, polgári, nyugatos, balközép pártot hozott létre szombaton, "Demokratikus Koalíció" néven Gyurcsány Ferenc a Vasas sportcsarnokában.

Az MSZP megyei elnöke, Kolber István elhagyta a pártot, és a Demokratikus koalíció soraiba lépett. Döntését csütörtökön az MSZP kaposvári taggyűlésén, pénteken pedig a megyei elnökség előtt is bejelentette.

- 20 év MSZP tagság után nehéz döntést kellett hozni. Hiszen emberileg, és politikilag is kötődtem a párthoz. A Demokratikus Koalíció egy szintén baloldali, közép-baloldali párt, amely azonban nyitott az liberális szabadsági gondolatok irányába, és a demokratikus konzervatív irányba. A demokratikus erők összefogását szorgalmazza. Számomra ezek az irányelvek nagyon szimpatikusak, úgy gondolom ez a helyes út. Nyitni kell, egy új utat kell találni, amely hosszú távon stabilizálja az országot, és a mérsékelt bal, valamint a jobb oldal konszenzusán alapuló ország versenyképességét. Az MSZP-vel együttműködve kívánunk dolgozni, elkötelezett baloldaliként - mondta a Kapospont kérdésére Kolber István.

A politikus hozzátette: Magyarországon jelenleg nagyon rossz irányba mennek a dolgok. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis nem kapott felhatalmazást arra, hogy elbontsa a demokráciát.

A párt városi szervezetének elnöke, Lamperth Mónika továbbra is az MSZP soraiban marad.
- Az MSZP-nek fontos feladata az, hogy most amikor a hírek végre már nem a belső ügyeinkről szólnak, a legfontosabb problémákra tudjon figyelni. Egy olyan időszakban, amikor egyre több ember érzi magát bizonytalanságban, nincsenek munkahelyek, csökken a jövedelem, tele van mindenki szociális problémákkal, akkor egy pártnak ezzel kell foglalkoznia. Nekem ez a fontos, és én ezt választottam. Nagyon rosszul esett az, hogy a napokban a híradások tele voltak a Demokratikus Koalíció alakulásával szóló hírekkel, ki megy, ki marad. Eközben elsíklott a gondolat a legontosabbról, az emberek problémáiról - indokolja döntését a Kapospontnak Lamperth Mónika.  

Arra a kérdésre, hogy hányan döntöttek a távozásról a pilitikus azt mondta: a csütörtöki taggyűlésen egyetlen tag jelentette be  távozási szándékát. - Kolber Istvánon kívül, aki nyilván megyei elnökként felelősen végiggondolt mindent, és ezután hozta meg döntését - összegezte Lamperth Mónika.

Az MSZP megyei szervezetét Kolber István távozása után a két alelnök, Horváth István, és Gelencsér János irányítja majd. A működési szabályzat szerint 30 napon belül kell kiírni az új választást.

Úgy tudjuk: Lamperth Mónika nem indul a posztért. Az, hogy Somogyból ki marad az MSZP-ben, és ki távozik, a napokban döntik el a tagok.

Olvassa el az új párt alakulásáról szóló korábbi cikkünket!

Címkék: demokratikus koalíció, Lamperth, döntés, Kolber, MSZP, politika, Somogy