A mai napon átutaltuk a kaposvári tűzoltóságnak annak a túlóradíjnak a felét, amire hét éve várnak a tűzoltók, s amit törvénysértő módon nem adtak meg a korábbi kormányok belügyminiszterei - mondta a polgármester péntek délutáni sajtótájékoztatóján.
- A tegnapi közgyűlési döntést követően már a mai napon átutalta Kaposvár a tűzoltók állam által hét éve meg nem adott túlóradíjának felét. Ennek köszönhetően az aktív állomány a júliusi és októberi fizetéssel együtt megkapja a jogos járandóságát, amelyet a korábbi kormányok belügyminiszterei törvénytelenül nem adtak meg. Ezért szégyelljék magukat - jelentette ki Szita Károly.

tűz


A polgármester hozzátette: 2004 májusa és 2008 januárja között a kormányok 56 millió forintot szedtek ki 92 kaposvári tűzoltó zsebéből. Egy hónappal ezelőtt Budapest, Győr és Kaposvár polgármestere megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel, hogy a korábbi kormányok által okozott problémát megoldják, s önkormányzati forrásból az év végéig megelőlegezik a tűzoltóknak jogosan járó túlóradíjakat.

Tűz


- Megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a magam és az állomány nevében, hogy pont kerülhetett az ügy végére és megnyugtató választ kaptunk erre a régi problémára - mondta a sajtótájékoztatón Gulyás László alezredes, a Kaposvári Tűzoltóság parancsnoka. - Erkölcsileg is nehezen élték meg e helyzetet a tűzoltók, hiszen úgy gondolták, ez egy jogos járandóság, és az állam nem ismeri el a munkájukat - tette hozzá.

Október 15-éig a második részletet is felvehetik. Fejenként 50 és 500 ezer forint közötti elmaradt pótlékot kapnak majd.

pusztító tüzek


Mint emlékezetes, a tűzoltók túlóradíjairól szóló vita hazánk uniós tagsága után robbant ki. Addig a tűzoltóknak heti 54 óra volt a szolgálati idejük, az unióban azonban csak 48 óra. A késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2008 januárja között sem a Medgyessy-, sem az első és második Gyurcsány-kormány nem fizette ki a tűzoltók 48 órán felüli járandóságát. A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben mondta ki: a tűzoltók jogosan követelik a meg nem adott túlóradíjakat.

bálatűz2

Címkék: uniós tagság, túlóradíj, Gulyás László, Szita Károly, tűzoltók, politika