A Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete egyetért a rendvédelmi szakszervezetek hétfői döntésével, álláspontja szerint "sem megadóztatni, sem átminősíteni, sem megszüntetni nem lehet a korengedményes nyugdíjakat”.

Kuti László közleményében azt írta: a KNOÉ a végsőkig kitart azon álláspontja mellett, hogy a szerzett jogok védelmét semmilyen indokkal nem változtathatja meg egyetlen kormány sem. Az egyesület vállalta: ezen jogok védelmében akár az Európai Unió bíróságához is fordul, hogy megvédje tagjainak jogait.

Mint hozzátette, minden eszközt felhasználnak arra, hogy megmutassák: a kormány 801 szakma 615 ezer képviselőjének jogosítványait tekinti semmisnek. A rendészeti dolgozók érdekvédelmi szervezetei és a belügyminiszter között a hétfői egyeztetésen sem született megállapodás. A szakszervezetek képviselői újságírókkal azt közölték: kedden reggel 7 órakor találkoznak Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel folytatják az egyeztetéseket.

A Jobbik azt közölte, ha megvonják a rendvédelmi dolgozók nyugdíját, akkor diszkrimináció miatt az Alkotmánybírósághoz  fordul.

Az Országgyűlés hétfőn nem sokkal este 7 óra előtt megszavazta Lázár János, Balsai István és Talabér Márta javaslatát, mely szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, megszüntethető az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás.

Az MSZP nemet mondott a fideszes javaslatra. A Fidesz-KDNP többség azt a változtatást is elfogadta, amelynek értelmében szeptembertől tizenegy helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak.

Címkék: megszavazta, alkotmány, kormány, parlament, nyugdíj, politika