A nagyszabású rendezvény szervezése már hónapok óta zajlik, hazánkon kívül az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Dél-Amerika, az európai országok és a Kárpát-medence magyar közösségeinek közreműködésével – több száz szervezővel, erős médiaérdeklődéssel. A június 30. és július 3. közt tartandó találkozó rendezőbizottságának tagjai csütörtökön ismerkedtek meg a balatonlellei helyszínekkel. A bejárás során hangsúlyozták: nemzetközi és társadalmi összefogással, minden megkülönböztetéstől mentesen hívták a Balaton-parti városba a magyarság közösségeit, szervezeteit a nagyvilágból és a Kárpát-medencéből. A találkozó hivatalos honlapja szerint céljuk a határokon átívelő, sokszínű és kölcsönös előnyökre építő együttműködés megteremtése, sokoldalú kapcsolatok építése az eltérő kultúrákban élő magyarok között, mindez e fesztiválkeretű találkozó keretein belül - nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal.

Szent Miklós hajó

Az 550 fős Szent Miklós hajó is a világtalálkozó programjainak egyik helyszíne lesz


A világtalálkozó programjai számos szórakozási lehetőséget nyújtanak fiataloknak, idősebbeknek egyaránt. A közel kétszáz stand között mindenki találhat majd kedvére valót: Hungarikum Falu, Magyar Ízek Utcája, a Kárpát-medence konyhái, Kézművesek utcája, Bor és Pálinka falu sátrai és faházai várják majd a látogatókat. Napközben a hotelek előadótermeiben és a Szent Miklós nevű hajón üzleti előadásokat, bemutatókat, az ötszáz fős konferenciasátorban Magyarsághíd-konferenciákat tartanak. Ezek fővédnökei között Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke és Szőts Géza, a kultúráért felelős államtitkár neve is szerepel. Több színpadon neves előadóművészek, táncosok, énekesek lépnek fel, este híres zenekarok biztosítják a rendezvény fesztiválhangulatát. Lesz egyebek mellett Magyarok Világszépe szépségverseny, Magyarságismereti Szabadegyetem, s képzőművészeti tábor is. A rendezvény részletes programja itt olvasható.

A találkozón bemutatkoznak a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet, a közélet és a sport világának jeles képviselői is. A szervezők szerint a találkozó egyedisége abban rejlik, hogy széles merítéssel szólít meg olyan magyarokat, akik a világ kulturális, tudományos, és üzleti területein jelentős befolyással bírnak.

Címkék: Szőts Géza, Lezsák Sándor, világtalálkozó, Balatonlelle, fesztivál, politika