A megyei önkormányzat a múzeumba költözik. Az épület keleti része továbbra is kiállításoknak ad helyet. A múzeum nagy része a volt illetékhivatal Fő utcai épületébe költözik, a raktára pedig Taszáron kap helyet. A megye képviselői márciusban szavazták meg a költözést, ami 195 millió forintba kerül.

A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Jakó Gergely azt mondta: Úgy gondoltuk mi, hogy ez a beruházás olyan nagyságrendű, hogyha meghirdetjük közbeszerzéssel, abban a pillanatban multinacionális cégek fognak jelentkezni erre a feladatra.

Ezért inkább saját céget hoznak létre ennek lebonyolítására. A Somogyért Egyesület szerint nem mindegy, hogy csak kivitelezőként vagy fővállalkozóként vesznek részt a beruházásban.

A Somogyért Egyesület Megyei képvidelője Ormai István szerint: Elfordulhat-e olyan, hogy bonyolítóként mi közvetlenül megbízhatjuk-e ezt a céget, és ha egy projektre amúgy is ráköltendő pénzből kevesebbet, mint amibe egy külső kerülne, fizetünk.

Éppen ez a költséghatékonyság a lényeg - mondta közgyűlés elnöke. Az MSZP nem szavazta meg a cég létrehozását, több aggályuk is van.

Az MSZP-s Horváth István azt niylatkozta: Tehát 100 millió forintba kerül az átköltözés. Ebben az évben. Ez azt jelenti,. hogy 90-be fog kerülni és 11-et a cégre fordítjuk, vagy 111-be fog kerülni?

Megegyeztek, hogy megpróbálják a költségeket 100 millió alatt tartani. A képviselők elfogadták a saját tulajdonú gazdasági társaság létrehozását.

A közgyűlés elnöke Gelencsér Attila ezt mondta: Nyitottak vagyunk arra, hogy a somogyi települések, kisebb falvaknak komoly problémát jelent egy kivitelezési munka, hogyha a közbeszerzési értékhatár alatti, akkor választhatják a Somogy megyeiek cégét, ami nagy biztonsággal az embereknek fog munkát adni.

A mai megyei közgyűlésen ezen kívül a lakásotthonok csökkentéséről is döntöttek. 19 helyett 15 működik majd Somogyban. A gyermekvédelmi intézményrendszer átszervezése miatt egy kaposvári és egy bárdudvarnoki otthont június végén bezárnak. Ma megszavazták a nágocsi otthon megszüntetését. A szennai lakóotthonban pedig néhány hónap múlva csak kollégista gyerekeket lehet majd elhelyezni. A gyerekek másik otthonba vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. Csak egy intézmény bezárásával évente tízmillió forinot spórol az önkormányzat.

Címkék: hírek, közgyűlés, kaposvár, politika, somogy