Kiállás a nemzetért

Somogyi Polgárok, Kedves Barátaim!
Engedjék meg nekem, hogy Somogy megyei kormánymegbízottként a Magyar Kormány nevében köszöntsem Önöket nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából. E jeles napon hazánk egyik legdicsőbb küzdelmére, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszakára, annak megtestesülésére emlékezünk. Minden évben március 15-dikén nemzeti lobogót húzunk fel közös intézményeinkre, otthonainkra, és még ruhánkon is örömmel jelezzük ekkor, hogy a nemzet részesei vagyunk.
Az 1848-49-es forradalom az ország újjáépítésének kiemelkedő pillanata is volt. Akkor a szabadságért és a hazáért elkötelezett vezetők, közemberek egyaránt fontosnak érezték a nemzet megújulásának szent ügyét. Minden nemzedéknek azonban valószínűleg más-mást jelent a nemzethez való tartozás megélése.  Hiszen minden nemzedéknek más siker, más öröm, és más nehézség is adatik. Minden nemzedék ereje, kitartása, lehetőségei is mások, mindnek mást jelentett kiállni a nemzetért.
Voltak nemzedékek, nem is olyan régen, olyanok, akik ma is ünnepelnek velünk, akik évtizedekig, ha hangosan nem is tudtak kiállni a nemzetért, de egy életen át tartó tisztességes munkával, gyermekeik felnevelésével szolgálták ezt a nemzetet. Számukra a sikert a mindennapok élhetősége, gyermekeik sikere, a nehézséget a szabadság korlátja jelenthette.
A mai nemzedék sikere lehet azonban, hogy húsz évvel a rendszerváltás után végre új fejezetet nyithatunk Magyarország történelmében, lezárhatunk egy átmeneti, bizonytalan és sikertelen korszakot. Új fejezetet nyithatunk, amely  - reményeink szerint – egy összetartó,  sikeres, öntudatos Magyarországé. Kivételes pillanat,  hogy ezt a választóvonalat ma mi magunk, szabadon és függetlenül húzhatjuk meg az új alkotmánnyal. Ezért a mi nemzedékünk sikere az lehet, hogy visszaadjuk az országnak az önrendelkezés szabadságát, megszabadítjuk az országot a nyomasztó terhektől, és a mi sikerünk lehet, hogy a gyermekeink számára egy olyan lelkében, államában, működésében megújult szabad Magyarországot adunk át, amelynek nem kell félnie a bizonytalanságtól és a kiszolgáltatottságtól.
Ezért e jeles ünnepen arra hívom Önöket, hogy a 48-as elődök szelleméhez méltón működjünk együtt szeretett hazánk, Magyarország megújításában! Ehhez kívánok Önöknek jó egészséget, erőt és kitartást!




Juhász Tibor
Somogy megyei kormánymegbízott

Kaposvár, 2011.03.15.

Címkék: ünnepi beszéd, kormánymegbízott, Juhász Tibor, március 15., Somogy, politika