Szabadtéri filmvetítés az Ady Endre utcában, majd gyertyás menet indult a Városháza homlokzatán levő emléktáblához.

Dr. Szili Ferenc ünnepi megemlékezésében az üzenetek értékéről és fontosságáról beszélt. Arról, hogy az egész történelem nem más, mint nemzedékek üzenete. És hogy minden nemzedéknek felelőssége van, hogy mit üzen. Hozzátette: az igaz üzenetek átadásához igaz és bátor emberek kellenek. A világ legszebb üzenete szerinte a tízparancsolat. A szónok ebből idézett: "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat". Szili Ferenc szerint a huszadik században ugyanakkor arra tanították a gyermekeket és a felnőtteket: gyűlöld az ellenséget, gyűlöld az osztályidegent, gyűlöld a szomszéd népet. És ez sok milliós áldozattal járt. Ennek véget kellene vetni. Ezt üzenem - zárta ünnepi beszédét Szili Ferenc.

Dr. Keményfi Béla a Kapospontnak felidézte a vele történteket. 16 éves volt, amikor keresztül lőtték. Elhurcolták két béna lábbal. Azóta is két-három havonta ezzel álmodik. Mind az éjszakan is. Hogy újból elvitték és másodszor is hazajött. És gyakran eszébe jutnak azok a társai is, akik soha nem tértek haza.

A Klebelsberg Kollégiumban is megemlékeztek az kommunizmus áldozatairól. Giber Vilmos igazgató szerint ez az időszak nagyon sokáig tabu volt az országlakók és az ifjúság előtt. Mióta ezt hivatalosan ünnepnappá emelte a magyar parlament, azóta szembesülnek gyermekeink azzal a történelmi múlttal, ami évtizedekig megnyomorította az országot. Egy Biblia példát idézett Mózes 2. könyvéből: "Mondjátok el gyermekeidnek és a gyermekeid gyermekeinek, hogy mi történt". Ezt megfogadva üzenetként gondolták úgy, hogy ezen az úton indulnak el és elmondják, előkerestetik gyermekeikkel, hogy mi történt ebben az időszakban.

A gyerekek 17 tablót készítettek. Saját eszközeikkel és kutatómunkával. Szívszorító hangulatot árasztottak az előadott színdarab részletek és monodrámák. A recski balladát rabruhába öltözve játszották el. A ruhát saját pizsamáikból készítették. A műsort 400 gyerek hallgatta végig. Akik ott voltak azt mondják: ilyen csend és beleélés még szinte soha nem volt a kollégiumban, mint péntek este.

Címkék: politika