Az előterjesztés vitáját követően nem látszott esély a költségvetés elfogadására, ezért  Dr. Sütő László polgármester a március 8-i ülésre halasztotta a költségvetési szavazást.

A Fidesz-KDNP frakció nem értett egyet azzal, hogy a város a 2010. évről áthúzódó, több mint 400 millió forint tartozását hitelből fedezze az önkormányzat. (A tartozás nagy része szállítói tartozás.) Nehezményezték azt is, hogy míg az intézmények részére több mint 340 millió forintos működési megtakarítást írtak elő, ennek ellenére 305 millió forintot meghaladó működési hitelfelvételt is tartalmazott a költségvetési tervezet

Hozzátették: Marcali városát mindezeken túl több évre kiható, kötelezettségvállalásból eredő, kötvény-kibocsátási és hosszú lejáratú hitelek terhelik, melyek összege a kötelezettségvállalási időszak végéig 4,77 milliárd forint. Ez a teher a város 8,7 milliárdos költségvetéséhez képest nagyon magas. A tavalyi év lezárásához, és egyensúlyának fenntartásához meg kell vizsgálni a meglévő kötvény bevonásának lehetőségét. Ezzel kapcsolatosan egy kijelölt bizottság megkezdi a tárgyalást a kötvény kibocsájtó bankkal. Javasolják a 2011-től kezdődő beruházások áttekintését. Azok valósuljanak meg belőlük, amelyekre korábbi kötelezettségek és döntések vannak, illetve azok amelyek a város számára vagy bevételt vagy munkahelyet teremtenek, illetve a beruházás következtében az intézmények működtetése olcsóbbá válik. Gondolnak itt például energiaköltség-, vagy működési megtakarításra.

A Fidesz-KDNP frakció szerint a költségvetésben felül kell vizsgálni azt is, hogy megvalósíthatóak-e a tervezett ingatlan-értékesítésítések. Hozzátették: elkötelezettek abban, hogy Marcalinak a törvényben megadott határidőig legyen költségvetése, a város pénzügyi stabilizálása kezdődjön meg, az intézmények működőképessége megmaradjon, és kerülje el a város a csődhelyzetet.

Ezek megvalósulásának jelenleg a legnagyobb akadályát a meglévő adósság állományban látják - mondta a Kapospontnak a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke, Majer István (Fidesz-KDNP).

Marcali polgármestere, dr. Sütő László a Kapospontnak elmondta: azzal, hogy csütörtökön nem szavaztak a költségvetésről, időcsúszás miatt pályázati pénzektől eshetnek el. Ingatlaneladásra mindenképpen szüksége lesz az önkormányzatnak. Vizsgálják azt is, hogy a 3 éve kibocsátott kötvényből maradt 650 millió forintot működtetésre fordíthatják-e. Ezt ugyanis jelenleg csak fejlesztésre lehet felhasználni.

 

Címkék: politika