Kettősség jellemzi majd az idei évet - kezdte Szita Károly a költségvetés tárgyalását. Mivel a kormány a ráhagyott örökség miatt azon dolgozik, hogy az ország talpon maradjon, így az önkormányzatok is kevesebb állami támogatást kapnak. Ezért szigorú és fegyelmezett év elé néz Kaposvár.
– Kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyek beruházásainkkal, részben amiket elkezdtünk, és idén befejezünk, részben pedig az újakkal megadják számunkra azt a lehetőséget, amelyet kitűztünk várospolitikai programunkban, hogy az EU foglalkoztatási szintjét akarjuk elérni, amelyhez pedig 1800 új munkahelyet kell létesítenünk. Na ezt a munkát kezdjük most el ebben az évben – mondta Szita Károly polgármester.
De egyebek mellett támogatják a vállalkozásokat, új közmunkaprogram indul, 1000 ember dolgozhat. 15 féle jogcímen továbbra is segítik a rászorulókat. Ezen kívül támogatják a munkahelyteremtést is, például a Keleti Ipari Parkban.
Idén 3,6 milliárd forintos hiányt mutat a költségvetés, ebből 630 millió a működési hiány. 2 milliárd forint a Panel Plusz hitelkeretek fel nem használt részéből finanszírozható. A többit hitelfelvétellel pótolná a város. Az MSZP-s képviselők nem támogatták a költségvetést, mert szerintük több megszorítást tartalmaz.
Pintér Attila szerint ebben az évben a tavalyi évhez képest mintegy 1 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut Kaposvár. Ebből alig jut pénz majd az utak felújítására, intézmények felújítására, sokkal kevesebb jut a tömegközlekedésre, könyvtárakat kell bezárni.
A Kaposvári Somogyért Egyesület egyetértett a költségvetéssel. Gyenesei Istvánné elmondta: ezt a kemény menetelést együtt kell végrehajtanunk, támogatni kell, és részesei kell, hogy legyünk azoknak a pozitívumoknak, ami az előterjesztésben található, illetve azoknak a negatívumoknak is, ami sajnos benne foglaltatik.
A Fidesz frakció szerint a költségvetés megtartja azok az az értékeket, amelyeket az elmúlt években a város megteremtett.
Mihalecz András úgy vélte: ez a költségvetés ebben a nehéz helyzetben az embereknek a megélhetését és a biztonságát is szem előtt tartva még fejlődést is tud mutatni a városnak. Ami szintén nagyon fontos, hogy a korábbi kormányzati munka miatt hitelállományra szorult a város, elkezdi visszafizetni, és ennek van egy nagyon fontos üzenete: csak erős város tudja visszafizetni az adósságát.
A Jobbik képviselője Kiss Tamás nem szavazta meg a város költségvetését, az LMP-s Felder Frigyes tartózkodott.

Címkék: politika