Dominókat döntöttünk el és hullámokat vetettünk az országban - mondta a megyei elnök. A tavaly elfogadott takarékossági programot már több megye átvette, és az országban példaként emlegetik. A megye idén 28,4 milliárd forint kiadással számol. Viszont ennyi bevétele nem lesz, ezért csaknem 1,2 milliárd forint hitelt kell felvennie. Az adósságállomány jelenleg 10 milliárd forint. A tavaly elkezdett spórolás idén is folytatódik.

Gelencsér Attila szerint az önkormányzati rendszert úgy kell átalakítani, hogy az az emberek számára érthető, világos, modern, hatékony és a létező legolcsóbb legyen. A költségvetés nem újjászervezést, hanem megszorítást takar - állítja az MSZP.

Feigli Ferenc úgy vélte: az intézmények elvonása, a megtakarítás mértéke 1 milliárd 400 milliót meghaladó összeg nem tartható. Ezért a szakmai színvonal csökkenéssel nem értenek egyet.

A Somogyért Egyesület, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, a Fidesz-KDNP pedig támogatta az előterjesztést. A testület így elfogadta az idei költségvetést.

A képviselők azt is eldöntötték, hogy költözik a megyei önkormányzat a múzeumba. Két hónap múlva elkezdődhet a villamos- és informatikai hálózat kiépítése, és júniusban be is fejeződhet a munka. A szeptemberi közgyűlést már a régi-új vármegyeházában tarthatnák. A múzeumi leletek még az is lehet, hogy a kórház megüresedő déli tömbjében kapnak helyet. A megyeházát pedig felajánlja a megye az államnak. Megvehetik, lízingelhetik vagy bérelhetik is.

A képviselők arra is felhatalmazták az elnököt, hogy tárgyaljon a Veszprém és a Fejér megyei kórházigazgatókkal, megyei vezetőkkel. A Semmelweis terv keretén belül ugyanis létrehoznának egy Pannon modellt. Ez azt jelenti, hogy mindenhol más területet erősítenének. Így a régióban világszínvonalú betegellátás jöhet létre.

Címkék: politika