Közlemény

Ma már jól látható, hogy más kontójára ígérni könnyebb, mint azokat végrehajtani, a mai kormányzat cselekedeteiből pedig süt a cinizmus, a szakmaiatlanság és a szociális érzéketlenség.

Amikor a Bajnai kormány a válság okán 120 milliárdot vont el az önkormányzatoktól, a FIDESZ felháborodottan próbált az települések védelmezőjeként feltűnni, és követelte, hogy az elvont forrásokat a kormány adja vissza. Majd azt az ígéretet is jó néhány alkalommal hallhattuk, hogy ha ők kerülnek hatalomra, majd visszaadják a szocialisták által elvett pénzt. Ehhez képest 2011-ben, a tavalyi bázisszámhoz képest, több mint 30 milliárdos elvonást kell a helyhatóságoknak elszenvedniük. Ahogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége megállapította, csupán a reálérték megtartásához is legalább 40 milliárdos többlet szükséges a költségvetésben meghatározott összeghez képest. Nominálértéken számolva, több mint 150 milliárd forinttal kapnak kevesebbet a települések, mint amit a Fidesz még a kampányban ígért.

Hogy Kaposvár város mennyit fog bukni pontosan ma még nem látható de az igen, hogy csak az adóerő-képesség megállapításánál 227,3 millió forintot.

Ugyanakkor nem csak az összegek csökkennek, hanem elosztó rendszerek is átalakulnak. Áprilissal megszűnik a gázár- és távhő-támogatás; legalábbis jelenlegi formájában. Az új koncepció szerint a támogatás a következő fűtési szezonban visszatér, beépítve a lakásfenntartási támogatás rendszerébe. A probléma ezzel csupán annyi, hogy a támogatást igénybevevők túlnyomó többsége, nemcsak a fűtési szezonban fizet az adott szolgáltatásért. Ezt természetesen érthető, hiszen pont a rászorultságuk teremti meg náluk az igényt, hogy a fűtésre fordítandó összeget ne egy rövid intervallum alatt fizessék meg, hanem elosztva 12 hónapra. Így kevésbé terheli meg a család költségvetését. Nem tudni azonban, hogy régi rendszer megszűnte, és az új indulása közötti hónapokban, milyen számlákat fognak kapni az érintettek. Könnyen elképzelhető, hogy az adott négy nyári hónapban, az átalányt fizetők, a korábbinál sokkal magasabb számlát kapnak majd kézhez.

A kormány a 2011-es költségvetésben felére csökkentette a közfoglalkoztatásra szánt állami támogatást. Ráadásul eddig az önkormányzatok egy munkavállalót egy éven keresztül foglalkoztathattak napi nyolc órában, ezután pedig legfeljebb két hónapig és csak négy órában alkalmazhatnak közfoglalkoztatottakat. A kormány ezzel csak statisztikailag növeli a munkavállalók számát, valójában azonban kevesebben élnek majd meg közfoglalkoztatásból. Eddig ugyanis egy nyolc órában foglalkoztatott munkavállaló havonta az aktuális minimálbér összegét vihette haza, ezentúl azonban a négy órás munkaidő miatt csak havi 30 ezer forintot kap, ez pedig alig több a havi átlagos szociális segély összegénél, ami 28.800 forint. Így a munkavállalók várhatóan inkább a feketegazdaságban keresnek majd munkát. A FIDESZ ezzel megmutatja, hogyan lehet 1-ből 12-t csinálni. Azt a munkát ugyanis, amit eddig egy éven keresztül nyolc órában egy ember végzett el, azt ezután kéthavonta cserélődve két-két ember végzi majd el napi négy órában, vagyis összesen 12 emberre lesz szükség ugyanannyi feladatra, a statisztika tehát szebb számokat fog mutatni. Ráadásul a két hónapos időkorlát alatt ki sem lehet képezni az embereket bizonyos munkákra, a közfoglalkoztatottak pedig később nem lesznek jogosultak álláskeresési ellátásra.

 

Címkék: politika