- Egy mélyütéssel felérő hírt jelentett be a közelmúltban a közlekedési tárca államtitkára, Siófokon. Semmit sem vettek figyelembe azok közül az észrevételek és javaslatok közül amelyeket a kistérség polgármestereivel már ez év első felében eljuttatatunk a MÁV illetékeseihez. Most ugyanazzal a kifogásolt alternatívával találkozunk. Jelenleg is vannak problémák a csatlakozásokkal pl.: a Gyékényesről Kaposvár felé induló „csatlakozó” vonat a Dráva – mentéről jövő járat beérkezése előtt elmegy. Ez érinti a Csurgóra járó diákokat is, akik emiatt több mint 40 perces várakozással tudnak eljutni az iskolába. A tervezett menetrendet a barcsi és a csurgói kistérségekhez tartozó települések szempontjából katasztrofális. Egyrészt, mert Barcs és Gyékényes között kevesebb személyvonat pár közlekedne. Másrészt, nem illeszkedik a dolgozók munkakezdéséhez és munkaidő befejezéséhez, illetve az iskolába járó gyerekek iskola kezdéséhez. Harmadrészt, ezen a szakaszon három pár gyorsvonat haladna át megállás nélkül. Ugyanezen vonatok Pécs és Barcs közötti szakaszon viszont megállnak - mondta el csütörtökön Kozma László Vízvár polgármestere.

A Somogyért Egyesület javaslata: A régi menetrend maradjon érvényben, azokkal a kiigazításokkal, amelyeket a csatlakozásból adódó problémák jelentenek. Amennyiben ezt nem lehet elérni, akkor az is megoldást jelentene, ha Barcs és Gyékényes között félúton, a Barcs – Pécsi szakaszhoz hasonlóan legalább egyszer megállnának a gyorsvonatok. Ezzel a környező települések elérhetősége is kedvezőbb lenne.

- Már – már súrolja a perverzitás határát, ahogy évek óta minden ősszel előkerülnek az elmaradott térségeket súlytó közlekedésszervezési alternatívák. Ez a MÁV és az azt felügyelő irányító minisztérium vezetőinek a vidéken élő emberek sorsa iránti érzéketlenségére vall. A SOMOGYÉRT Egyesület és személy szerint én is minden korábbi esetben kiálltunk azokért a településekért, amelyeket a közlekedési korlátozások sújtottak. Álláspontunk, ahogy korábban, úgy most sem kormányfüggő.

Nem fogadhatjuk el a barcsi és csurgói kistérségben lévő települések vasúti közlekedési feltételeinek tervezett korlátozását. Ezért élünk a nyilvánosság erejével, ezért segítünk az érintett településeknek az aláírás gyűjtésben. Egyben kérjük a megye jelenlegi kormánypárti országgyűlési képviselőit, hogy ugyanazzal a lelkesedéssel járjanak el a somogyi embereket sértő korlátozások megakadályozása érdekében, mint tették ezt egy évvel ezelőtt ellenzéki politikusként - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyenesei István a Somogyért Egyesület elnöke.

Címkék: Kozma László, Gyenesei István, Somogyért Egyesület, politika