Három évre válságadókat vezetnek be, amelyben kiemelt súllyal szerepel az energiaszektor. Négy nappal a választások második fordulója után, 2010. április 29-én az akkor leköszönő baloldali kormány olyan szerződést kötött a nagy energiacégekkel, amelyekkel 178 milliárd forintról mondott le a magyar adófizetők pénzéből. Válság idején az előnyös pozíciókból származó hasznot illik megosztani azzal a közösséggel, amelyik a hasznot létrehozta - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor beszédét itt nézheti meg.

Nem halasztható tovább a közszolgáltatások ésszerű átalakítása sem. Minden nagyobb önkormányzattal tárgyalásokat kezdeményeznek a közszolgáltatások átalakításáról. Három év alatt "Közép-Európa legsikeresebb gazdaságává tehetnék Magyarországot" - fogalmazott Orbán Viktor. Költségcsökkentés címén a Volánt és a MÁV-ot közös holdingba tömörítenék, a BKV-val pedig további tárgyalásokat kezdeményeznek.

Az államnak az a feladata, hogy az emberek érdekeit megtestesítse - folytatta Orbán Viktor. Az elmúlt nyolc évben az állam nem lehetett a közérdek képviselője, mert magánérdekeket vett a nyakába. Az államot magánérdekektől mentes szférává kell tenni.

- Európában sehol nem engedték meg, hogy az állami és a magánszféra összekeveredjen, csak az újonnan belépő országokra kényszerítették rá ezt - fogalmazott a miniszterelnök a magánnyugdíj pénztárakra utalva. - Az állami nyugdíj garantálhatja mindenki számára az értékállóságot, ezzel szemben a magánvállalkozás ezt nem tudja biztosítani. Ez utóbbiak kizárólag magán érdekeket szolgálnak és súlyosan veszélyeztetik a közérdeket. Épp ezért bárki visszaléphet az állami pénztárba.

A kormány az új adócsomaggal állítaná vissza az adófizetés becsületét. Ez arányos adózást jelent. Január 1-től, aki tízszer annyit keres, az tízszer annyi adót fizet be. Aki több gyereket nevel, több embert tart el, az kevesebb adót fizet. Így ésszerű és tisztességes - hangsúlyozta Orbán. - Kiszámíthatóvá és tervezhetővé tesszük az adózást. Egyszerű adózás lesz, hogy mindenki átlássa és senki ne tudjon kibújni alóla. Ezzel mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be. Aki munkát tud vállalni, annak a munkalehetőség nem csak a saját érdeke, hanem ezzel a közösséget is szolgálja.

A következőkben öt fontos intézkedést vezetnének be. Egyrészt a kereskedelmi kamarával aláírják a megállapodást, amely a német típusú duális szakképzési rendszert indítja el Magyarországon. Továbbá megkezdik a nők részmunkaidős foglalkoztatási támogatását. Bevezetik a Széchényi-kártyát az agráriumban, megnyitják a helyi termelői piacokat, mert itt látják a munkafelvevő piac nagy részét. Ezen felül a vállalkozások adózását is egyszerűsítik, továbbá a pályázatok kitöltését is jelentősen egyszerűsítik.

Címkék: politika